Ga naar hoofdinhoud

Mensachtige maakte al houten… dinges

Een team van Britse onderzoekers heeft op de archeologische vindplaats Kalambo Falls in Zambia de oudste houten constructie ter wereld gevonden. De twee balken die bewerkt zijn om precies op elkaar te passen zijn ongeveer 476.000 jaar oud en vermoedelijk gemaakt door een voorloper van de moderne mens.

De houten constructie bestaat uit een liggende houten balk die de onderzoekers op zijn plaats hebben laten liggen en waarvan ze dan ook niet de precieze afmetingen geven, met daarop een balk van 141,3 centimeter lang en 25,6 centimeter breed. In de bovenliggende plank is een U-vormige uitholling gemaakt van 13,2 cm bij 11.4 centimeter, die precies over de onderliggende balk past.
Waar de constructie voor gediend heeft is niet bekend. Indien het een platform, steiger, brug of gebouw is geweest zou dat veel theorieën omver gooien. De mensachtige wezens die de constructie maakten, de homo heidelbergensis, een uitgestorven voorloper van de moderne mens, die pas 25.000 jaar geleden ontstond, wordt namelijk geacht een rondtrekkend bestaan van jagen en verzamelen geleid te hebben. Dit zou betekenen dat deze mensachtige langere tijd op een plek doorbracht.

In ieder geval is deze houtconstructie de oudste ter wereld, schrijven de onderzoekers, die de leeftijd bepaalden aan de hand van enkele zandkorreltjes in het hout. De onderzoekers vonden ook een aantal stenen werktuigen voor het bewerken van hout, maar die zijn ‘nog maar’ 476.000 jaar oud.
Het is heel bijzonder dat houten voorwerpen na zo lange tijd worden teruggevonden omdat ze meestal dan al lang vergaan zijn. In Zambia hebben de voorwerpen altijd onder water gelegen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld.  Abonneer