Ga naar hoofdinhoud

Metsa gaat helft meer LVL produceren

Impressie van de nieuwe LVL-fabriek van Metsä Wood

Het Finse hout- en papierbedrijf Metsä Wood laat weten voor 300 miljoen euro een nieuwe fabriek te gaan bouwen in de plaats Äänekoski die uitsluitend Laminated Veneer Lumber gaat produceren, LVL. De fabriek moet 160.000 kuub van dit houtproduct gaan leveren.

Met de productie van de nieuwe fabriek, die in 2026 op stoom zal zijn, groeit de productie van LVL door de Finnen met 50 procent. De nieuwe LVL-fabriek komt te staan op het terrein waar nu al een forse zagerij staat. Die gaat het grondproduct voor het LVL leveren en ook restproducten uit de productie weer hergebruiken.

Laminated Veneer Lumber is plaatmateriaal van onder druk verlijmd fineer: plakken die ontstaan door bomen te schillen, in dit geval naaldbomen. Door het fineer deels kruislings te verlijmen ontstaat een houtmateriaal met nog sterkere en stabiele eigenschappen dan kruislaaghout (CLT) en gelijmd hout (glulam). Het maakt het onder veel meer zeer geschikt voor de productie van houten modulebouw, meldt Metsä Wood nadrukkelijk.

In de nieuwe fabriek zal jaarlijks 400.000 kuub aan stammen naaldhout verwerkt worden tot de 160.000 kuub LVL. Er komen 150 mensen te werken, Metsä Wood dat de extra activiteiten voor nog eens 200 extra banen zullen zorgen. De LVL productie is vooral bedoeld voor de Europese markt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld.  Abonneer