Ga naar hoofdinhoud

Meubelindustrie en Interieurbouw veren terug

Koninklijke CBM (branchevereniging voor interieurbouw en meubelindustrie) publiceert voor de twaalfde keer op rij de resultaten van de halfjaarlijkse conjunctuurmonitor. Hieruit blijkt onder meer dat het goed gaat in de meubelindustrie en interieurbouw. De meeste leden hebben de coronacrisis goed doorstaan en het werk trekt flink aan. Een positief bericht hoewel het wel steeds moeilijker wordt om goed opgeleide vaklieden te vinden.

De resultaten zijn tot stand gekomen op basis van een online enquête. Hierin is aan de leden gevraagd hoe zij het in de eerste helft van 2021, een jaar na de corona-uitbraak, hebben gedaan. Enkele resultaten:

  • Bij twee op de drie respondenten groeide de omzet en de orderintake.
  • Bij de helft van de respondenten verbeterde het bedrijfsresultaat.
  • Één op de drie respondenten heeft meer personeel aangenomen (bijna twee keer zoveel als een jaar eerder).

Ook de verwachtingen over de tweede helft van 2021 zijn duidelijk positiever dan het half jaar ervoor. De helft van de respondenten verwacht een verbetering van de omzet, een hogere orderintake en een beter bedrijfsresultaat.

Historisch perspectief

Voor het eerst brengt het CBM in deze monitor ook de trends en ontwikkelingen van haar leden over de laatste vijf jaar in beeld. Enkele conclusies:

  • Sinds de tweede helft van 2016 daalde het aantal bedrijven met omzetgroei van 74% naar 50%.
  • Bij de uitbraak van corona begin 2020 had zo’n twee op de drie bedrijven te maken met omzetdaling.
  • Diezelfde neerwaartse trend was te zien in de ontwikkelingen van het bedrijfsresultaat en de winstgevendheid.
  • Eind 2016 had 80% van de respondenten met winst gedraaid, begin 2020 gaf nog slechts de helft van de bedrijven aan winst te hebben gemaakt.
  • Dezelfde trend is vastgesteld bij de ontwikkeling van het personeelsbestand.
  • Het aantal bedrijven dat meer investeerde lag in de afgelopen vijf jaar tussen de 40% en 50%. Vanwege de corona-uitbraak daalde ook dit percentage naar 30%.

Trendbreuk

Tevens blijkt uit de overzichten van het historisch perspectief dat de branche sinds begin 2020 de weg omhoog heeft teruggevonden. De neerwaartse trend die sinds eind 2016 was ingezet, bereikte begin 2020 een dieptepunt. Na de corona-uitbraak zijn de resultaten op de indicatoren omzetgroei, winstgevendheid en aanname van personeel echter positief. Een duidelijke trendbreuk. Hoewel dit positieve ontwikkelingen zijn, is de branche nog niet terug op het niveau van vijf jaar geleden, maar het geeft wel aan dat bedrijven in de meubelindustrie en interieurbouw goed uit de coronacrisis komen. De positieve verwachtingen over het komend half jaar versterken dit beeld.

Tot slot laat de monitor zien dat bedrijven flinke problemen hebben met de beschikbaarheid, de levertijden en de stijgende prijzen van grondstoffen en materialen. Dat zet de positieve ontwikkelingen de komende maanden onder druk en voorlopig is nog niet duidelijk wanneer hier verbetering in zal komen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld of Het Houtblad. Abonneer