Ga naar hoofdinhoud

Meubelindustrie in de knel

De productie van meubels en interieurs, zoals van hout en houtachtige plaatmaterialen, komt steeds meer in gevaar. Oorzaken zijn aanhoudende tekorten en late levering van grondstoffen en materialen. Meubelfabrikanten en interieurbouwers die niet aan hun leveringsverplichtingen kunnen voldoen, krijgen boetes opgelegd. Dit alles maakt meubels en interieurs duurder.

Een interne peiling van branchevereniging CBM wijst uit dat de prijzen van grondstoffen en materialen sinds half 2020 zijn geëxplodeerd. Tot nog toe vingen meubelfabrikanten deze prijsstijgingen deels zelf op, maar dat houden ze niet langer vol.

Hout en plaatmaterialen

De producenten betalen niet alleen meer voor massief hout, berkenmultiplex en andere houtachtige plaatmaterialen. Ook stijgen de inkoopprijzen van bijvoorbeeld schuim, textiel, leer, kunststoffen, staal en glas. Soms namen deze inkoopkosten met dubbele cijfers toe. Plaatmaterialen zijn gemiddeld zo’n 5% tot 10% per maand duurder geworden. De CBM verwacht dat de prijsstijgingen voorlopig aanhouden.

Leveranciers van grondstoffen en materialen beroepen zich op fricties en tekorten in de hele leveringsketen. Berkenmultiplex is schaars omdat de bodem in Rusland te drassig was om voldoende stammen te oogsten. Daarnaast hapert de logistieke stroom van onder meer hout en platen vanuit Azië.

Gelijktijdig groeide en groeit de vraag naar meubilair en interieurs hard. Dat legt dus nog meer druk op de levertijden van grondstoffen en materialen, en stuwt de prijzen verder op. Het probleem verergerde nog eens doordat fabrikanten uit voorzorg gingen hamsteren.

Boetes

Door al deze ontwikkelingen kunnen meubelproducenten en interieurbouwers niet aan hun leveringsverplichtingen voldoen. Sommige opdrachtgevers stelden fabrikanten al in gebreke en legden hen boetes op voor niet of te laat leveren. Andere producenten zitten in de problemen doordat zij bij aanbestedingen voor langlopende projecten prijzen hebben afgegeven. Die prijzen kunnen zij echter niet meer waar maken, vanwege de hogere materiaal- en grondstofprijzen. Dit gebeurt niet alleen in Nederland maar in heel Europa en zelfs wereldwijd.

Lees ook: Nieuwe cao voor meubel & interieur

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld of Het Houtblad. Abonneer