Ga naar hoofdinhoud

Microsoft wil CLT

In het licht van de wereldwijde klimaatverandering zoeken bouw- en vastgoedprofessionals naar manieren om gebouwen duurzamer te bouwen en te exploiteren. In Californië besloot Microsoft haar Silicon Valley-campus te herontwerpen met gebruikmaking van kruislaaghout (CLT).

’s Werelds grootste softwarebedrijf heeft koolstofneutraliteit voor ogen voor alle wereldwijde activiteiten sinds 2012. In Mountain View, Californië, leidt dit streven naar ecologische duurzaamheid tot het herontwerp van de Silicon Valley-campus, waarvan de bouw nu gaande is.

Enkele ingrepen zijn herstel van het omliggende leefgebied, opslag van thermische energie, gegevensgestuurde optimalisatie van stroomverbruik en nul-waterverbruik. Al het niet-drinkwater van het gebouw betreft regenwater of ter plaatse gerecycled water.

2.400 ton kruislaaghout

Kruislings gelamineerd hout (CLT) is het belangrijkste bouwmateriaal. Want Cross-Laminated Timber gaat net zo lang mee als beton en heeft aanzienlijk minder energie nodig om een vergelijkbaar sterke stalen balk te produceren. “Lichtgewicht maar sterk, het presteert beter tegen vuur en aardbevingen dan conventionele bouwmaterialen”, aldus Katie Ross van de afdeling Global Real Estate & Facilities.

In het project wordt ongeveer 345.000 vierkante voet CLT verwerkt, ofwel 2.400 ton, met FSC-certificaat. Dit vertegenwoordigt ruim de helft van de constructieve component van de Microsoft Silicon Valley-campus.

Het volledige artikel is te lezen in Houtwereld nr. 12 (5 juli 2019). Klik HIER voor de digitale editie (gratis voor abonnees op het vakblad). Geïnteresseerd? Vraag HIER een (proef)abonnement, een digitaal abonnement of een gratis proefnummer aan.

(Foto’s: Microsoft/HKS Architects)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld of Het Houtblad. Abonneer