Ga naar hoofdinhoud

Milieu ondergeschikt in aanbestedingen

In 73,1% van de aanbestedingen speelt duurzaamheid nog geen enkele rol. Dit stelt het Aanbestedingsinstituut, dat in opdracht van Bouwend Nederland bijhoudt of en hoe duurzaamheid terugkomt in openbare aanbestedingen.

Om de ambities op het gebied van duurzaamheid in de bebouwde omgeving te halen zijn forse transities en investeringen noodzakelijk. Als duurzaamheid in aanbesteding niet serieus meegenomen wordt is Nederland in 2050 niet energieneutraal, circulair en klimaatbestendig.

Volgens het Aanbestedingsinstituut werd in 2018 slechts in 26,9% van de openbare aanbestedingen gewerkt met duurzame gunningscriteria. En als er werd gegund op duurzaamheid, dan telde dat in 58,4% van de gevallen voor 15% of minder mee in de gunning.

Bouwend Nederland wil marktpartijen uitdagen (nog) verder te innoveren. Niet door uitsluitend duurzame aspecten in een bestek vast te leggen, maar door duurzaamheidscriteria in aanbestedingen zo zwaar mee te laten wegen dat bedrijven zich met duurzaamheid kunnen onderscheiden in de markt. Bouwend Nederland roept opdrachtgevers daartoe op.

Download HIER de Analyse 2018

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld of Het Houtblad. Abonneer