Ga naar hoofdinhoud

Milieuvriendelijke investeringen in 2022

Hoger belastingvoordeel voor milieuvriendelijke investeringen in 2022

Vanaf 1 januari 2022 verhoogt het kabinet de aftrekpercentages voor milieuvriendelijke investeringen. Dit betekent dat het voor bedrijven vanaf dat moment aantrekkelijker is om duurzaam te investeren. Het besluit is genomen omdat milieu-investeringen duurder zijn geworden dan minder milieuvriendelijke alternatieven.

In concrete cijfers kunnen bedrijven via de fiscale regeling Milieu-investeringsaftrek (MIA) in 2022 gebruikmaken van aftrekpercentages van 27%, 36% en 45%. Voorheen lagen deze percentages op 13,5%, 27% en 36%. In beide gevallen is het toe te passen percentage afhankelijk van het bedrijfsmiddel. Wanneer een ondernemer naast deze regeling ook gebruik kan maken van de regeling Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (Vamil), dan kan het netto voordeel oplopen tot ruim 14% van het investeringsbedrag.

Milieulijst 2022

Welke bedrijfsmiddelen in aanmerkingen komen voor de nieuwe MIA-percentages is terug te vinden op de Milieulijst 2022. Deze lijst is aan het eind van het jaar bekend. Het hoogste aftrekpercentage van 45% is gereserveerd voor kwalificerende groene investeringen. Bijvoorbeeld aan nieuwe en innovatieve grondstof besparende productieapparatuur of productieapparatuur die het ontstaan van CO2 voorkomt. Ook volledig circulaire kantoorgebouwen of woningen behoren tot de hoogste groep.

Rekenvoorbeeld

Wanneer een ondernemer een investering van € 100.000 doet in een bedrijfsmiddel uit de hoogste klasse, dan loopt het belastingvoordeel op tot € 14.400. In 2021 is dit € 11.520. Dit is een extra voordeel van € 2.880 ten opzichte van 2021.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld of Het Houtblad. Abonneer