Ga naar hoofdinhoud

Minder geld voor Amazone

Duitsland en Noorwegen stoppen met de steun van een fonds dat het Braziliaanse Amazonegebied moet beschermen tegen ontbossing. Beide landen staken er jarenlang miljoenen euro’s in, maar hebben geen vertrouwen in het bos- en milieubeleid van president Bolsonaro. Het ontbossingstempo is dramatisch gestegen sinds Bolsonaro vorig jaar aan de macht kwam.

Na Duitsland heeft nu ook Noorwegen zijn steun voor bosbescherming in Brazilië bevroren. Eén van de aanleidingen is de recente bekendmaking door het Nationale Instituut voor Ruimteonderzoek in Brazilië (INPE) dat de ontbossing in een jaar tijd met 278 procent is toegenomen. Dit betreft een gebied van zo’n 2.254 vierkante kilometer.

Bolsonaro noemt deze cijfers leugens en brengt de monitoring van het bos vanaf nu onder controle van de regering. De president heeft al meermalen gesteld meer landbouw en houtkap in de Amazone toe te staan ​​en meer vergunningen aan de mijnindustrie te verlenen.

Geblokkeerd

Dit alles geeft Noorwegen en Duitsland weinig vertrouwen in het bosbeleid van de huidige regering. Al helemaal nadat Bolsonaro laatst de stuurgroep van het Amazonefonds heeft afgeschaft. Dit fonds werd in 2008 onder de regering van de linkse president Lula opgericht en financiert projecten voor bosbescherming. Bolsonaro wil het geld ook besteden aan andere zaken, zoals schadeloosstelling van Braziliaanse landbezitters.

Het door Noorwegen geblokkeerde bedrag bedraagt 33 miljoen euro. Duitsland annuleerde eerder al een bijdrage van 35 miljoen euro. Noorwegen doneerde tot nu toe 1,2 miljard dollar over de jaren heen, en is daarmee de grootste donor van het fonds.

Lees ook:

Bolsonaro gelooft kapcijfers niet

Ontbossing Amazone neemt weer toe

Vrees voor nieuwe president Brazilië

Eén reactie op “Minder geld voor Amazone

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld of Het Houtblad. Abonneer