Ga naar hoofdinhoud

Minder geurhinder met terpeenarm loofhout

Omwonenden rond de OSB-producent Norbord ondervinden steeds minder geurhinder. Dat kwam naar voren in de jaarlijkse informatievergadering.

Norbord is sinds 2011 bezig met een geurbeheersplan. Na enkele jaren ervaring weet het bedrijf welke oplossingen goed werken. Zo kan het gebruik van terpeenarm loofhout bijdragen tot minder geuremissie. Dat percentage was bij het bedrijf in het verleden een schamele 5 procent, maar was vorig jaar 35 procent. Dit jaar groeit dit percentage naar 40 procent.

“Geen sinecure,” volgens Guido Kuypers, General Manager Norbord Genk: “wetende dat het gaat om een geleidelijk proces, om de hoge kwaliteitsstandaard van OSB-platen te kunnen blijven garanderen.”

Werken met ‘alternatief hout’

Een nieuwe stap in het proces is het inzetten van ‘alternatief hout’ dat ook meestal terpeenarm is. Met ‘alternatief hout’ wordt ‘dik’ en ‘krom’ hout bedoeld dat vanwege van zijn vorm tot dusver niet in het productieproces kon worden ingezet. Om dit type hout in de toekomst te kunnen verwerken, werd een investering van 4,5 miljoen euro goedgekeurd en een omgevingsvergunningsaanvraag ingediend voor het plaatsen van een bijkomende installatie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld of Het Houtblad. Abonneer