Ga naar hoofdinhoud

Minder parket verkocht

Na een jaar van lichte krimp, is de Europese parketmarkt vorig jaar weer gegroeid. Maar niet in Nederland en België. Daar ging juist minder parket over de toonbanken, zo blijkt uit cijfers van de Europese parketfederatie FEP.

De Europese parketindustrie zag haar afzet in 2019 groeien met 1,2% ten opzichte van een jaar eerder tot 81,8 miljoen m2. In 2018 kromp de markt nog met 1%. Dat het vorig jaar beter ging, kwam vooral door de grotere belangstelling voor parket in Duitsland, Polen, Frankrijk en Italië. Aan de andere kant vertoonde Scandinavië dalingen.

De productie in het FEP-gebied steeg met 1,6% en overschreed de drempel van 78 miljoen vierkante meter. De Europese productie buiten de FEP-landen wordt geschat op 14,2 miljoen vierkante meter: 8,7 miljoen m2 in EU-landen en 5,5 miljoen m2 in Europese niet-EU-landen.

Nederland en België

Nederlandse parketleveranciers verkochten vorig jaar 1,7 miljoen vierkante meter aan vloerdelen, wat 1% minder was dan in 2018. Belgische specialisten brachten 2,2 miljoen vierkante meter aan de man, een daling van 0,9% in een jaar tijd.

Qua productie maakten de Nederlandse fabrieken 14,7% meer parket dan in 2018 en kwamen zij uit op een totaal van 2,3 miljoen vierkante meter. Hun Belgische collega’s fabriceerden 12,5% meer, wat leidde tot een opgeteld volume van 407.000 m2.

Foto: Parketfabriek Lieverdink

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld of Het Houtblad. Abonneer