Ga naar hoofdinhoud

Minibosjes helpen klimaat

Kleine bossen slaan naar verhouding veel meer CO2 op dan grote bossen. Ze krijgen meer licht en groeien daardoor sneller, zeggen twee Vlaamse wetenschappers. Ze vinden dat er veel meer kleine bosjes moeten komen in de EU, bijvoorbeeld door boeren subsidies te geven voor het aanleggen ervan op hun land. Dit meldt de NOS.

De twee wetenschappers uit Gent concluderen dit na jarenlang onderzoek van Europese bosjes, die vaak kleiner zijn dan een voetbalveld, in Litouwen tot aan Zuid-Frankrijk. Deze kunnen volgens de onderzoekers Pieter De Frenne en Kris Verheyen een grote rol spelen bij het tegengaan van klimaatverandering. De temperatuur in kleine bossen is hoger, er valt meer licht binnen en daardoor groeien bomen sneller en krijgen ze meer bladeren. Ze slaan daardoor meer en sneller koolstof op.

Plan van aanpak in maart

In de hele EU moeten er zo’n twee miljard bomen bij komen. De Europese Commissie lanceert in maart een plan om de natuur in Europa te verbeteren. Naar verwachting is het doel grote bossen te behouden of aan te planten, maar ook om meer bomen in steden en kleinere bossen te planten.

Eén reactie op “Minibosjes helpen klimaat

  • Jos

    Dus ik zeg: “Alle kunstgras voetbalvelden weer met echt gras, met mooie struiken en bomen eromheen. Weg met die rubberen korrels die overal in het milieu, op straat, in sloten etc. terecht komen”.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld of Het Houtblad. Abonneer