Ga naar hoofdinhoud

Minister stippelt bossenstrategie uit

Carola Schouten, minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, gaat nog dit jaar een bossenstrategie ontwikkelen en presenteren. Ze wil meer samenhang krijgen ten aanzien van het bossen-, natuur- en klimaatbeleid.

De bossenstrategie gaat verwoorden hoe Schouten omgaat met de keuzes en dilemma’s bij het natuur- en bosbeheer in Nederland, zo informeerde zij laatst de Tweede Kamer. Bijvoorbeeld de omvorming van bos naar andere natuur, de afweging tussen de verschillende functies van het bos (biodiversiteit, koolstofvastlegging, houtproductie, recreatie) en de gewenste bosuitbreiding in relatie tot andere ruimtelijke functies (landbouw, verstedelijking, landschap).

Daarnaast wil Carola Schouten het belang van bossen in het kader van klimaatbeleid beschrijven. Bijvoorbeeld het behouden van CO2-voorraden door het tegengaan van ontbossing, het vastleggen van CO2 door de aanleg van nieuwe bossen en het verhogen van de weerstand van bossen tegen klimaatverandering. Bovendien wordt in de bossenstrategie het belang van bossen in het kader van internationale biodiversiteit benoemd.

Duurzame houtketen

“Een ander element is het wereldwijd bevorderen van duurzaam bosbeheer, bijvoorbeeld door de inzet van groene financieringsinstrumenten – publiek en privaat”, aldus Schouten.

“Ook het verkleinen van de ecologische voetafdruk in de wereld is van belang, zoals door onze inzet op het gebied van import en verbruik van hout en agrarische grondstoffen als palmolie, cacao en soja. Ten slotte komt in de bossenstrategie het bevorderen van de duurzame houtketen aan de orde, zowel bij import als bij binnenlands geproduceerd hout.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld of Het Houtblad. Abonneer