Ga naar hoofdinhoud

Ministerraad schort houtexport in Congo op

Ministerraad besluit houtexport in Congo op te schorten

De vice-premier en minister van Milieu en Duurzame Ontwikkeling in de Democratische Republiek Congo is mevrouw Eve Bazaiba. Zij heeft onlangs in de ministerraad tien belangrijke maatregelen aangenomen met betrekking tot bosbeheer.

Tien maatregelen

Deze tien maatregelen zijn opgedeeld in twee groepen: klimaatverandering/CO2  en bosbeheer. Ze luiden als volgt:

  1. De invoering van de CO2 belasting.
  2. De oprichting van een regelgevende autoriteit voor de CO2 markt.
  3. Het starten van studies om het nationale beleid inzake klimaatverandering uit te werken. Tevens de vaststelling van een wettelijk kader daarvoor.
  4. Organisatie van een algemene vergadering over het bos van de Democratische Republiek Congo en de verdere operationalisering van de Nationale Adviesraad voor Bossen.
  5. De ontwikkeling van een nationaal bosbeleid voor de Democratische Republiek Congo.
  6. Het opnieuw visiteren van tot nu toe verleende bosconcessies.
  7. De oprichting van een Commissie om de situatie van achtergelaten en/of opgeslagen rood hout in de voormalige provincie Katanga te onderzoeken.
  8. De opheffing van het huidige moratorium op de toekenning van houtkaptitels.
  9. De uitvaardiging van een interministerieel besluit tot opschorting van de export van alle houtsoorten in de Democratische Republiek Congo.
  10. De afstemming van statistische gegevens tussen de diensten die betrokken zijn bij de milieusector (DGDA, OGEFREM, OCC, DGRAD, DGI, enz.)

De negende maatregel roept veel vragen. Deze gaat over de opschorting van de houtexport, ongeacht de houtsoort en het verwerkingsniveau van het hout. De belangrijkste vragen luiden als volgt: Wanneer wordt het decreet uitgevaardigd en van kracht? Hoe lang duurt de exportopschorting? Hoe zullen de bedrijven de contracten met hun klanten kunnen nakomen? Zullen bedrijven hun contracten verbreken omdat ze de leveringstermijnen niet halen? Hoe kunnen bedrijven hun activiteiten financieren zonder deze inkomstenbron? Wat gebeurt er met de bedrijven met betrekking tot hun fiscale en sociale verplichtingen?

Deze maatregel leidt tot veel fricties en onzekerheden voor de bedrijven. In het bijzonder voor de gecertificeerde bedrijven die hun contracten willen nakomen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld of Het Houtblad. Abonneer