Ga naar hoofdinhoud

Mjøstårnet: van 81 naar 85,5 m

De hoogste zuivere houthoogbouw Mjøstårnet in Brumunddal passeert de hoogste hybride houthoogbouw HoHo Wien (81 m): het Noorse verzamelgebouw gaat van 81 naar 85,5 m. Dat vertelt Rune Abrahamsen, directeur Moelven Limtre, op Houtdag 2018 (15 november, Hotel Jakarta Amsterdam).

Als visionair houtbouwer ontwikkelt Abrahamsen zuivere houthoogbouw (zonder beton in de constructie). Zelf denkt hij dat er tot 100, ja 150 m hoog alleen in hout kan worden gebouwd. Volgens de onverschrokken ontwikkelaar wordt deze wijze van bouwen de nieuwe standaard. Als bouwkundestudent vond hij de inspiratie zich in hout te specialiseren in de vermaarde schaatshal Vikingskipet te Hamar met haar 19 driescharnierspantbogen die tot 96,4 m vrij overspannen.

Treet 

Een eerder wereldrecord realiseerde hij in 2015 met Treet (51 m, 14 verdiepingen). Zekerheidshalve was de constructie eerst in de fabriek voorgebouwd, aleer men ter locatie toog. Bij Mjøstårnet (= de Mjøsatoren) is de prefabricage dermate minutieus, dat alles tot op de millimeter past. Aldus worden in tien maanden tijd vele honderden gelamineerde elementen en houten vloeren als puzzelstukjes driedimensionaal gelegd en gestapeld tot een verpletterend torengebouw volgens het motto ‘Traditionele materialen, hightech context’. Mjøstårnet is deze maand Spotlightproject op deze site.

Mjostartnet 3

Houtdag 2018

Abrahamsen bespreekt aan de hand van beide projecten de huidige en toekomstige stand van zaken in houthoogbouw tijdens Houtdag 2018. Hij spreekt zelden in het buitenland, maar de Houtdag vindt hij een perfect podium om zijn visie over het voetlicht te brengen. 

Voor informatie en aanmelding Houtdag 2018

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld of Het Houtblad. Abonneer