Ga naar hoofdinhoud

MOB stopt biomassacentrale; pellets kunnen afval zijn

De actiegroep Mobilisation for the Environment is er in geslaagd de bouw van een biomassacentrale van Vattenfal in Diemen bij de Raad van State tegen te houden. Argument: pellets moeten worden beschouwd als afval.

Indien pellets inderdaad afval zijn dient er door energiebedrijf Vattenfal een vergunning voor een afvalverbrandingscentrale te worden aangevraagd. Dat is tot nu toe niet gebeurd. Volgens de Raad van State heeft de energiereus te weinig informatie over de herkomst van de te verstoken pellets gegeven, waardoor het inderdaad zou kunnen dat ze als afval beschouwd moeten worden.

Korte CO2 kringloop


Met deze uitspraak boekt Mobilisation for the Environment (MOB), vooral bekend door zijn voorman, de chemicus Johan Vollenbroek een overwinning: de bouw van de centrale wordt tegengehouden. Achterliggend is de principiële discussie of biomassacentrales wel of niet een bijdrage leveren aan een groene economie. Voorstanders wijzen erop dat de ‘korte kringloop’ van koolstofdioxine gelijk blijft: boom neemt CO2 op, die bij verbranding weer vrij komt, en zo verbranding van fossiele brandstoffen vermeden wordt. Tegenstanders vinden het opstoken van biobased materialen zonde van het materiaal dat voor betere doelen gebruikt kan worden en tevens onnodige uitstoot van CO2 veroorzaken.

Pellet zuiver biobased?

De uitspraak van de Raad van State gaat mogelijk iets betekenen voor de pelletindustrie, zal die beter moeten gaan aantonen dat het om uit zuiver biomateriaal samengesteld materiaal gaat?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld.  Abonneer