Ga naar hoofdinhoud

Mogelijke acties in de houthandel

“De dreiging met acties in de houthandel neemt met de dag toe”, stelt onderhandelaar Souleiman Amallah van CNV Vakmensen. Hij legde het cao-eindbod van de werkgevers in de 4.500 werknemers tellende branche met een negatief advies voor aan de leden. “Volstrekt ontoereikend, dat bod.”

Branchevereniging VVNH en de vakbonden praten nu al maanden over een nieuwe cao in de bedrijfstak. Partijen kwamen 17 februari voor het laatst samen. Daarbij deed de VVNH een loonbod van 1,5% in twee jaar tijd en een geringe eenmalige uitkering. Die laatste moet worden verrekend met een eerder uitbetaalde eenmalige uitkering.

Deze toezeggingen zijn mogelijk als werknemers tot 60-jarige leeftijd blijven overwerken of als zij tot hun 62e in ploegendiensten worden ingezet. “Er bestaan al prima – betere – afspraken rondom overwerken en ploegendiensten. Daar willen onze leden niet aan morrelen. Zij willen niet terug naar af”, benadrukt Souleiman Amallah.

Verlichten van de werklast

Hij vervolgt: “Wij verlangen voor de 4.500 medewerkers een loonsverhoging van 4,5% tot aan maart volgend jaar. Zonder dat werknemers daarvoor zogenoemde ontziemaatregelen moeten inleveren. Want de aard van het werk is dusdanig dat het nog een hele opgave is om gezond de pensioendatum te halen. Verlichten van de werklast is daarbij echt een onmisbaar hulpmiddel in de cao.”

Bovendien hamert CNV Vakmensen op verruiming van de vroegpensioenmaatregelen in de houthandel. Deze komen voort uit het gesloten pensioenakkoord en stellen werknemers in staat om maximaal 3 jaar vóór bereiken van de pensioenleeftijd te kunnen stoppen met werken, met behoud van een redelijk inkomen. Werkgevers ontvangen daarvoor financiële ondersteuning vanuit de overheid.

Lees ook: Taart moet eerlijk worden verdeeld

2 reacties op “Mogelijke acties in de houthandel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld of Het Houtblad. Abonneer