Ga naar hoofdinhoud

Mogelijke fraude met palletstempel

De NVWA heeft op vrijdag 15 februari een bedrijf in Zuid-Holland bezocht in een strafrechtelijk onderzoek naar fraude met stempels. De stempels worden gebruikt om aan te tonen dat houten pallets een hittebehandeling hebben ondergaan om schadelijke organismen te doden. Bij de doorzoeking is een stempel in beslag genomen. Er zijn geen aanhoudingen verricht.  

(Op de foto een legale stempel van de firma Lecaro)

 

Het is verplicht om verpakkingshout en pallets die worden gebruikt voor export buiten de Europese Unie te behandelen tegen schadelijke organismen zoals de Aziatische boktor en het dennenhoutaaltje.

 

Conform de internationale standaard ISPM15 worden pallets daarom minimaal 30 minuten verhit tot ten minste 56 graden (kerntemperatuur). Na de behandeling krijgt het hout de zogenoemde ISPM 15-stempel.

 

Het bedrijf – een exporteur van groenten naar landen buiten de EU – wordt er van verdacht deze stempel te zetten zonder het hout te behandelen.

De onderneming gebruikte een stempel uit een ander land waardoor het leek alsof het hout door een bedrijf in dat land was behandeld.

 

Het onderzoek naar de groentenexporteur staat onder leiding van het Functioneel Parket van het Openbaar Ministerie.

Om verspreiding van schadelijke organismen te voorkomen zijn internationale afspraken gemaakt door de International Plant Protection Convention (IPPC). In Nederland mogen alleen bedrijven die zijn geregistreerd bij de Stichting Markering Houten Verpakkingen (SMHV) de behandeling uitvoeren en de stempels zetten. Dergelijke bedrijven moeten aan strenge eisen voldoen. De verdachte firma is niet geregistreerd bij de SMHV en voldoet niet aan deze eisen. Door deze fraude wordt het systeem ondermijnd, aldus de NVWA.

Eén reactie op “Mogelijke fraude met palletstempel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld of Het Houtblad. Abonneer