Ga naar hoofdinhoud

Monitor Duurzame Agro-grondstoffen 2021

Op 10 december publiceerde het CBS de Monitor Duurzame Agro-grondstoffen 2021. In deze publicatie laten zij de resultaten van de verduurzaming van palmolie, soja en hout in 2020 zien die uit de monitoring naar voren zijn gekomen.

Voor het onderdeel hout geeft het CBS aan: In 2020 was 93,7% aan naaldhout, hardhout en plaatmateriaal voorzien van een CoC-certificaat voor duurzaam bosbeheer. Het gaat dan om hout dat door Nederlandse groothandelsbedrijven in hout en plaatmaterialen werd geïmporteerd. In 2019 was 91,9% CoC-gecertificeerd.

Het volume van de import, gecertificeerd en niet-gecertificeerd, groeide in 2020 met 16,2% ten opzichte van 2019 en bedroeg ruim 2 miljoen kubieke meter (m³). Dit volume bestond uit 1,1 miljoen m³ naaldhout, 0,3 miljoen m³ hardhout en 0,6 miljoen m³ plaatmaterialen. Het aandeel gecertificeerd bedroeg voor naaldhout 98,8%, voor hardhout 67,2% en voor plaatmaterialen 98,2%. (VVNH/Probos 2021).

CoC-certificering

CoC-certificering betekent dat het hout of houtproduct gevolgd, gecontroleerd en geregistreerd wordt door alle stadia: van bos, via bewerking, handel en transport tot aan het eindproduct. Zo heeft de (eind)gebruiker de zekerheid dat de grondstof voor een product daadwerkelijk afkomstig is uit duurzaam beheerde bossen. CoC-gecertificeerde bedrijven houden het gecertificeerde hout fysiek en administratief gescheiden van niet gecertificeerd hout. Ook hier is de controle streng door een onafhankelijke derde partij.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld of Het Houtblad. Abonneer