Ga naar hoofdinhoud

Montage houten kern Triodos Bank

Derix Gelijmde Houtconstructies is, in opdracht van aannemer J.P. van Eesteren, gestart met de bouw van het nieuwe kantoor van Triodos Bank in Driebergen. Het gebouw krijgt drie torens van drie, vier en zes bouwlagen met een volledig houten kern.

Rondom de houten kern worden gelamineerde houten spanten toegepast met een driedubbele vingerlas. Deze houten spanten dragen de kruislaaghouten vloeren en sluiten aan op een stalen gevel, die is geproduceerd door Hofman Staalbouw. Hiermee is de volledige draagconstructie van het duurzame materiaal hout. Dat dit op deze schaalgrootte gebeurt, is uniek in Nederland.

De massief houten kern bestaat uit circa 3200 m2 kruislaaghouten wanden van 200 mm dik en circa 1.700 m2 kruislaaghouten vloeren van 120 mm dik. In totaal is voor de kern circa 840 m3 PEFC-vurenhout gebruikt. De vloerconstructie rondom de kern bestaat uit 338 stuks gelamineerde spanten – die uit circa 660 m3 PEFC-vurenhout zijn vervaardigd – en 9500 m2 kruislaaghouten vloeren met een dikte van 120 en 150 mm, waarvoor circa 1.200 m3 PEFC-vurenhout is gebruikt.

Montage houten kern Triodos 2

Montage

Alle houten onderdelen zijn prefab aangeleverd en worden door het personeel van Derix Gelijmde Houtconstructies ter plekke gemonteerd. Er is gekozen voor just in time levering, om de bouwplaats zo klein mogelijk te houden en zodoende de natuur zo min mogelijk te belasten.

Verder monteren de medewerkers van Derix Gelijmde Houtconstructies de stalen gevel. Omdat deze gevel tevens dient als onderconstructie voor de glazen gevel, moet de staalconstructie met een nauwkeurigheid van 5 mm worden gemonteerd. 

Montage Houten kern Triodos 3

De stalen dakconstructie van het restaurantgedeelte wordt gedragen door vijf Douglas-boomstammen met een diameter van 400 mm. Om alle houten onderdelen te bevestigen worden in totaal circa 70.000 stuks voldraadschroeven toegepast. Doordat alle onderdelen prefab worden aangeleverd, kan de montage naar verwachting al in januari worden afgesloten. 

Montage Houten Kern Triodos 4

Fotobijschrift 

Foto 1: Bert Rietberg voor J.P. van Eesteren
Foto 2, 3 en 4 Hans de Groot

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld of Het Houtblad. Abonneer