Ga naar hoofdinhoud

Mytylschool De Trappenberg Hilversum

Op basis van Trias Energetica is de Mytylschool De Trappenberg in Hilversum door MAS architectuur ontworpen.

Door in een vroeg stadium rekening te houden met de ontwerpkeuze en invloed op energetisch vlak is er een zuinig en verantwoord gebouw ontstaan, en is er rekening mee gehouden om het gebouw in de toekomst om te zetten naar appartementen.

School De Trappenberg

De Trappenberg is een school voor speciaal onderwijs (SO), voortgezet speciaal onderwijs (VSO) en diplomagericht onderwijs (DGO) voor kinderen met een lichamelijke of meervoudige beperking. Gedurende diverse workshops met zowel leerlingen als personeelsleden uit alle lagen van de organisatie is onder leiding van MAS gezocht naar de kernwaarden van de school en de wijze waarop dit ruimtelijk vorm krijgt. Bijzondere onderwijs en werkruimtes resulteerden in multi-inzetbare ateliers. Ook is er een sportzaal en zwembad aanwezig.

Architect Daan ter Avest

Architect Daan ter Avest: “In de gesprekken tijdens workshops met de leerlingen bleek de locatie, in de bossen op het terrein van Merem Revalidatie, een identiteitsbepalend gegeven.” Hieraan is invulling gegeven door vanuit de werkruimten en ateliers de relatie met de buitenwereld zo sterk mogelijk te maken. Onderwijsruimten op de begane grond hebben direct toegang tot het speelplein en zijn alle ruimten voorzien van grote raampartijen. Het bos kan hierdoor optimaal ervaren worden. De onderwijsprocessen waren bepalend voor de uiteindelijke architectonische vorm. Een andere bepalende factor was het bos. De relatie met het bos en de bijzondere open plek in het bos, op de zuidzijde, maakte het mogelijk de situatie voor de nieuwbouw zorgvuldig te bepalen.

Maximale daglichttoetreding

De relatie tussen lokalen, atelierruimtes en het bos werd goed vormgegeven. Alle ruimtes hebben maximale daglichttoetreding en vrij zicht op het bos. Het zicht naar de open plek in het bos vormt hierdoor een geleidelijke overgang van binnen naar buiten. Door de afmeting van de overstekken was de daglichttoetreding niet storend voor de centrale aula. Omgekeerd zijn delen van het interieur nadrukkelijk ingezet als architectonische elementen om ruimten te creëren. Zo geven de zeer brede gangen veel overzicht naar de werkvertrekken.

Buitenwereld speelt belangrijke rol

De buitenwereld speelt een belangrijke rol. De school staat middenin de maatschappij en haalt deze ook graag naar binnen. Dit heeft in het ontwerp vorm gekregen door in het gebouw ruimten op te nemen als een kooklokaal, winkel en leerbedrijf. Hierdoor kan binnen de veilige kaders van de school kennis worden gemaakt met de realiteit van de buitenwereld. Deze ruimten zijn allen vanuit de centrale entree toegankelijk. Zorgfuncties van Merem Revalidatie maken integraal deel uit van de school, onder andere door de aanwezigheid van behandelruimten en een zwembad.

Duurzaam gebruik

In de beginfase zijn een aantal workshops gehouden. Dit maakte de eisen, wensen en dromen van de opdrachtgevers en gebruikers inzichtelijk. De focus lag niet op vorm en kleur maar op functie, werkruimtes, ateliers, comfort en duurzaam gebruik. Hoe leeft en werkt deze gemeenschap nu samen, voor nu, maar ook in de toekomst.

Budget

Bij de start van het project de Mytylschool is in nauw overleg met de opdrachtgever en betrokken partijen een marktconform investeringsbudget vastgesteld. Dit budget is taakstellend en is gedurende het hele verdere ontwerpproces bewaakt en afgestemd. Naast bouwkostenadvisering beoordeelde MAS architectuur ook de inschrijfbegrotingen van de aannemer.

MAS architectuur

MAS architectuur heeft uitgebreide ervaring op het gebied van Passief Bouwen (PassiefHuis), all electric, Energienotaloos, Nul-Opde-Meter en ‘Bijna Energieneutrale Gebouwen’ (BENG).

Projectgegevens:

Naam project De Trappenberg
Locatie Hilversum
Architectenbureau MAS architectuur
Projectteam Daan ter Avest, Joeri Bellaard, Raymond van Kampen, Jerry Wagensveld, Peter van Wensveen, Dianta Wilmsen in samenwerking met Lies Willers
Opdrachtgever(s) Stichting De Kleine Prins
Hoofdaannemer Boele van Eesteren
Adviseur installaties Homij
Adviseur bouwfysica Aveco de Bondt
Beeld Laurens Kuipers

Eerder verschenen op Architectuur.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld of Het Houtblad. Abonneer