Ga naar hoofdinhoud

Nadruk op bossen in Europese Green Deal

De nieuwe Green Deal van de Europese Commissie bevat plannen om de EU in het jaar 2050 klimaatneutraal te maken. Doordat bossen als ecosystemen onder toenemende druk staan als gevolg van klimaatverandering, moeten binnen de EU-lidstaten de kwaliteit en kwantiteit van bosrijke gebieden omhoog.

Hoewel in de Europese Green Deal niets wordt geschreven over aantallen, weet EenVandaag te melden dat Eurocommissaris Frans Timmermans twee miljard bomen wil laten aanplanten.

Bebossing, behoud en herstel

De Green Deal zet in een effectieve, duurzame herbebossing, bosbehoud en het herstel van aangetaste bossen. Dit verhoogt de opname van CO2 en bevordert de veerkracht van bossen en de circulaire bio-economie. Ook moeten de maatregelen de uitbraak van grote bosbranden helpen voorkomen.

Voortbordurend op de biodiversiteitsstrategie voor 2030, stelt de Commissie een nieuwe EU-bossen- en bosbouwstrategie op voor de gehele boscyclus en voor het promoten van de vele diensten die bossen bieden.

Import

Elk EU-land moet bosbeheerders gaan stimuleren om hun bossen duurzaam te behouden, laten groeien en beheren. Mondiaal gezien gaat de EU haar beleid aanscherpen om uitsluitend nog producten te importeren die niet leiden tot ontbossing of bosdegradatie.

Klik HIER voor de Nederlandse vertaling van de Green Deal.

2 reacties op “Nadruk op bossen in Europese Green Deal

  • Geert van Dijk

    Ik heb altijd al grote moeite gehad met bos rooien om een mooie zandverstuiving te creëren… en vervolgens het voor ons benodigde hout dan maar te importeren.
    Vreemd. Gelukkig lijkt het tij nu wat te keren!

  • Leffert Oldenkamp

    2 miljard bomen lijkt veel, maar is veel minder dan er nu al jaarlijks sneuvelen voor omvorming. Bovendien zal er wel enige tijd overheen gaan..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld of Het Houtblad. Abonneer