Ga naar hoofdinhoud

Nationale Houtbouwprijs: stemmen op de voorselectie kan nu

De Nationale Houtbouwprijs zet 46 houtbouwprojecten in de schijnwerpers. Deze projecten vormen samen de voorselectie van de wedstrijd in 2023, gekozen door de vakjury. Dit jaar mag het publiek voor het eerst al op deze voorgeselecteerde houtbouwprojecten stemmen en zo de winnaar van de Publieksprijs bepalen.

De voorselectie is de keuze van de jury uit de totaal 64 inzendingen die dit jaar binnenkwamen voor de Nationale Houtbouwprijs, een initiatief van het vakblad Het Houtblad. Achttien inzendingen zijn afgevallen.

De redenen hiervoor lopen uiteen. Sommige gebouwen waren nog niet af, andere heel tijdelijk of niet bedoeld of geschikt voor bewoning. Sommige projecten vond de jury ’te klein’ om te selecteren. Er waren ook een paar projecten bij waar de deskundigen hun twijfels uitten over de uitvoering en dus de ‘houdbaarheid’ van het project.

Juryoordeel

Dat geldt zeker niet voor de voorgeselecteerde projecten in drie categorieën: zakelijk, particulier en seriematige houtbouw. Daar heeft de jury met aandacht naar gekeken. Misschien is het niet allemaal ‘winning material’, maar dit jaar dingen al deze projecten wel mee voor de Publieksprijs.

In een later stadium, eind oktober, kiest de jury negen projecten die worden bezocht door de volledige vakjury. De winnaars van de Nationale Houtbouwprijs krijgen dat te horen op de Houtdag, 14 november in Zaandam.

Aandacht voor houtbouw

De juryprijzen staan los van de Publieksprijs. Die gaat simpelweg naar het project dat de meeste stemmen weet te trekken. De competitie is bewust zo breed gemaakt omdat een publiekslieveling niet per se de keuze van de jury hoeft te zijn, maar ook omdat op deze manier houtbouw meer aandacht kan trekken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld.  Abonneer