Ga naar hoofdinhoud

Natuurorganisaties tegen kaalkap

Urgenda, WNF, Natuurmonumenten, de Vogelbescherming, Natuur & Milieu en zo’n zestig andere natuurorganisaties hebben vrijdag bij het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit gepleit voor een verbod op kaalkap in bossen.

Milieu-organisatie Urgenda presenteerde vorige week een plan met veertig maatregelen voor een klimaat- en natuurvriendelijk bosbeheer. De inhoud daarvan wordt ondersteund door een aantal deskundigen en 63 organisaties.

Kern van het plan is een verbod op kaalkap, op bewerken van bosbodems en op houtoogst voor energieproductie. Ook moet de afvoer van biomassa uit het bos gestopt worden, met uitzondering van stamhout voor duurzaam gebruik. De organisatie hoopt dat er zo een goede balans komt tussen biodiversiteit en klimaat.

Volgens Staatsbosbeheer en de WUR-deskundigen dr.ir. Jan den Ouden en prof.dr.ir. Frits Mohren zijn bepaalde aannames en cijfers waarop het plan is gebaseerd niet correct.

Ook Natuurmonumenten neemt deel aan het pleidooi van de natuurorganisaties en stopt voorlopig met het kappen van bomen vanwege groeiende kritiek op het huidige kapbeleid.

Natuurmonumenten beheert meer dan 100.000 hectare natuur in Nederland, waarvan ruim 30.000 hectare bestaat uit bos. Staatsbosbeheer beheert in opdracht van de rijksoverheid 260.000 hectare bos en natuurgebieden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld of Het Houtblad. Abonneer