Ga naar hoofdinhoud

Nederlands hout prima om mee te bouwen

SHR onderzocht het gedrag van Nederlands hout in bouwtoepassingen tot wel dertig jaar oud. Lariks, douglas en eiken blijken het goed te doen, zo schrijft SHR in de nieuwste editie van Houtwereld.

De Nederlandse overheid stimuleert niet alleen de uitbreiding van bos, maar ook het gebruik van Nederlands hout in de bouw. SHR, Probos en Staatsbosbeheer kijken daarom gezamenlijk naar de potentie van Nederlands hout in de bouw. Voor onderbouwing ging SHR op zoek naar praktijkervaring met Nederlands hout.

De Wageningse onderzoeksinstantie stelde een lijst op van circa zeventig projecten die de afgelopen dertig jaar werden gebouwd. Nederlands hout is daarin toegepast als gevelbekleding (lariks, douglas, eiken), in buitenkozijnen, -ramen en -deuren (lariks, eiken), gelamineerde constructies (lariks), massieve constructies (douglas, eiken, lariks), binnentimmerwerk (essen, esdoorn, Amerikaans eiken, lariks, douglas, eiken) en GWW-toepassingen (lariks, douglas, eiken). SHR inspecteerde een aantal projecten en bracht het gedrag in de toepassing in kaart.

Geen of beperkt onderhoud

“Kijken we alleen naar projecten waarin hout op een goede manier is toegepast, dan blijkt dit bouwmateriaal lang tot zeer lang mee te gaan – met geen of beperkt onderhoud”, aldus SHR-onderzoekers René Klaassen en Thomas Houben.”Toepassingen met een extreme belasting op het hout vormen hierop een uitzondering, zoals dekdelen. Iets meer aandacht voor onderhoud kan hier de levensduur wat verlengen, al zal er na 15 tot 20 jaar toch vervanging moeten plaatsvinden. Bij de materiaalkeuze kan dit naast milieubelasting en klimaatbestendigheid een afweging zijn.”

Lariks, douglas en eiken

De lijst met projecten laat zien dat er slechts met een beperkt aantal soorten gebouwd kan worden op die plaatsen waar hout enigszins wordt blootgesteld aan weersinvloeden. De belangrijkste soorten zijn lariks, douglas en eiken. Mits dit Nederlandse hout daar wordt ingezet waarvoor de houtsoort en houtkwaliteit geëigend zijn, en rekening houdend met de eigenschappen, is dit volgens SHR een zeer duurzaam bouwmateriaal.

Nederlands hout heeft als verder milieuvoordeel de beperkte afstand tussen bos en toepassing. Bovendien stimuleert het de houtproductie in Nederland, wat weer een impuls geeft aan uitbreiding en verrijking van het Nederlandse bos. Een studie van Probos wijst uit dat de benuttingsgraad van toegepast Nederlands hout erg laag is.

Kozijnen, gevelbekleding en CLT

Om Nederlands hout verder te laten oprukken in bouwtoepassingen gaan SHR, Probos, Staatsbosbeheer en Centrum Hout drie toepassingen met Nederlands hout verder uitwerken, zodat ze duurzaam (qua toepassing en milieu) inzetbaar zijn. Het gaat hierbij om kozijnen, gevelbekleding en constructies van CLT ofwel kruislaaghout.

Bron: Houtwereld, foto: SHR

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld of Het Houtblad. Abonneer