Ga naar hoofdinhoud

Nederlandse bossen gezonder en beter gewapend tegen klimaatverandering

Uit de ‘Bosinventarisatie 2017 – 2021’ blijkt dat het goed gaat met de Nederlandse bossen. De variatie van bomensoorten neemt toe, en voor het eerst in tachtig jaar zijn er meer loofbomen dan naaldbomen. Daardoor zijn de bossen weerbaarder tegen ziektes en tegen de gevolgen van klimaatverandering. Ook is het goed voor de biodiversiteit.

Uit de Bosinventarisatie 2017-2021, die is uitgevoerd door de Wageningen University in samenwerking met Borgman Beheer en Advies, Probos en Bureau van Nierop, blijkt dat bossen in Nederland gevarieerder zijn geworden. Monotone bossen, met bomen van dezelfde soort en leeftijd, maken plaats voor bossen met meerdere boomsoorten en meer ondergroei. Ook is een toename van dood hout zichtbaar. Dat is gunstig voor diversiteit van insectensoorten die hiervan afhankelijk zijn.

De jaarlijkse houtoogst uit de bossen blijft intussen stabiel, en bedraagt ongeveer de helft van de hoeveelheid hout die er jaarlijks bijgroeit. Dit betekent dat het Nederlandse bos netto CO2 blijft vastleggen.

Schimmelziekte

Maar er zijn ook soorten die het zwaar hebben, zoals de fijnspar en de essen. Onderzoeker Bas Lerink van Wageningen University is daarom ‘gemengd positief’: ‘Er zijn mooie ontwikkelingen. De grotere variatie, en de toename van dikkere bomen zijn mooi. Aan de andere kant: droogte, ziekte en plagen laten zich voelen. Zeventig procent van de essen heeft een verlaagde vitaliteit door een schimmelziekte.’ Bovendien neemt het bosgebied netto nog steeds af, zegt Lerink. Al zijn de cijfers beter dan in de vorige meetperiode die liep van 2013 tot 2017. ‘Toen zagen we sterke ontbossing. Vooral door omvorming naar andere terreinen. Het gaat nu minder snel, maar er wordt nog steeds bos afgeknabbeld. Met name door uitbreiding van stedelijk gebied. Ook de aanleg van velden met PV-panelen en windmolens gaat op meerdere plaatsen ten koste van bosgebied.’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld.  Abonneer