Ga naar hoofdinhoud

Nederlandse teams 2e en 3e in Solar Decathlon met duurzame woning

Het studententeam van TU Eindhoven, VIRTUe, is vrijdag 24 juni tweede geworden met hun duurzame huis van CLT tijdens de Solar Decathlon Europe. Symbiotic Urban Movement (SUM), het studententeam van de TU Delft, is derde geworden in het Duitse Wuppertal. De teams wonnen deze prijzen met een huis voor Low Impact Living voor bovenop bestaande gebouwen en een innovatief plan om portiekwoningen duurzaam te transformeren en hoger te bouwen. De hoofdprijs ging naar studenten van de Universiteit van Karlsruhe in Duitsland.

Tijdens de Solar Decathlon Europe competitie presenteerden zestien internationale studententeams hun innovatieve oplossingen op het gebied van duurzame en energie-efficiënte architectuur en engineering in de bouwsector. De huizen zijn uitgerust met geavanceerde technologieën en zijn ontworpen volgens de hoogste normen op het gebied van duurzaamheid. De huizen zijn eerst in Nederland gebouwd en getest en vervolgens gedemonteerd en in twee weken tijd herbouwd op de wedstrijdlocatie.

Teams VIRTUe en SUM vieren hun tweede en derde prijs op de Solar Decathlon Europe 21/22

Ripple

Het team van de TU Eindhoven ontwikkelde het concept Ripple. Een Low Impact Living huis met een constructie van kruislaaghout (CLT), gemaakt voor bovenop bestaande gebouwen. Ripple kan met meerdere eenheden op en naast elkaar geplaatst worden. Dit om duurzaam en met een lage impact voor de omgeving meer woningen te creëren in steden. Het huis zit verder vol technische duurzame snufjes en de toekomstige bewoners worden met een app aangespoord zelf ook ‘low impact’ te gaan leven. Als een druppel die rimpelingen in het water creëert, wil team VIRTUe een golf van invloed veroorzaken die de bouwsector toekomstbestendig maakt en Low Impact Living bereikbaar voor iedereen.

Hermonteren

Het remonteren van het huis onder tijdsdruk was geen gemakkelijke opgave, waar vooraf zorgen over waren. Student Construction Management and Enginering Pim van Rijsbergen: “Het herbouwen ging verbazingwekkend goed. We hadden alles goed in prefabbrokken uit elkaar gehaald. Het was spannend hoe de schroeven zich zouden houden bij demontage, maar dat viel mee. We hadden de schroeven vooraf ingesprayd met bouwvaseline, zodat ze minder vast zouden hechten. Dat heeft denk ik wel gewerkt, al weten we niet hoe het zou zijn gegaan zonder de spray. We hadden slechts drie dolgedraaide schroeven. Bij hermontage lukte het vrij gemakkelijk om de vloerplaten in één lijn te krijgen, zodat de schroeven weer in de oorspronkelijke gaten terechtkwamen. Daar waren we heel blij mee. Dat kun je geen 300 keer doen, maar toch wel een aantal keer. En mocht zo’n gat toch te groot zijn geworden, dan kunnen we de volgende keer de schroef iets verderop plaatsen. Geen probleem.”

Hermontage van de CLT constructie van het project Ripple door team VIRTUe.

De hermontage gebeurde op het wedstrijdterrein tussen alle teams in minder dan twee weken. “Het was heel intens. Soms stressvol, we kwamen wat schroeven tekort bijvoorbeeld. Maar we waren het enige team dat binnen de officiële tijd klaar was, dat leverde ons bonuspunten op. Het Duitse team scoorde net iets beter op betaalbaarheid en toepasbaarheid, jammer, maar ik ben al heel blij met de tweede plek. We hadden namelijk geen idee van de concurrentie”, zegt Pim enthousiast. “Wat was de wedstrijd een rollercoaster. En dan samen zijn met al die studenten uit heel Europa en zelfs Taiwan met dezelfde ambities en te gekke ideeën. Ik had de tijd van mijn leven.”

SUM renoveert portiekflats met opbouw

In 2019 gingen ook ruim vijftig studenten van de TU Delft de uitdaging aan om een oplossingsgericht ontwerp te bedenken voor de verouderde woningvoorraad in Nederland, namelijk 847.000 portiekwoningen. Veel van deze verouderde flats zijn grootverbruikers van energie en belanden daarom op de slooplijst. De typisch Nederlandse portiekflats hoeven echter niet uit het straatbeeld te verdwijnen, vindt SUM. Zij transformeert deze met een ‘energiepositieve optopping’. Dat is een module die niet alleen twee nieuwe lagen met extra woningen creëert, maar de flat óók energieneutraal maakt. Met dit baanbrekende ontwerp wil SUM een belangrijke bijdrage leveren aan de uitdaging om in tien jaar tijd één miljoen woningen te creëren. Hiermee wist het team indruk te maken op de jury.

Het concept van SUM met decoratieve zonnepanelen langs de bovenrand.

Het gebouw van Delft blijft hier nog een tijd op de locatie. De Ripple wordt al weer gedemonteerd om in Eindhoven weer herbouwd te worden op het terrein van Living LAB 040. Dat is een corporatie die mensen laat wonen in nieuwe woonconcepten om deze verder te monitoren. Ondertussen kunnen bedrijven en studenten daar innovatieve systemen blijven testen. Beide teams zijn in gesprek met partijen over verdere ontwikkeling van hun concept en het delen van hun kennis en ervaring.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld.  Abonneer