Ga naar hoofdinhoud

Nieuwe dakramen van oud hout

In samenwerking met grondstoffendelver A. van Liempd Sloopbedrijven geeft de Velux Groep een tweede leven aan gebruikt hout. Woonbedrijf in Eindhoven is de eerste die hier gebruik van maakt. Momenteel voorziet deze woningcorporatie ruim 90 van zijn sociale huurwoningen van deze, door FSC als Recycled gecertificeerde, nieuwe dakramen. Het hout is gewonnen uit gesloopte Rotterdamse woningen uit 1910.  

Het is de eerste keer dat er dakramen van reclaimed hout, die gecertificeerd zijn als FSC 100% Recycled, worden geproduceerd.

Het hout is met zorg uit oude gebouwen gehaald, waarna het verzaagd en voorbereid werd op het productieproces van een Velux-dakraam. Het geleverde hout wordt gelabeld met de houtherkomst en voorzien van het FSC Reclaimed certificaat.

 

“Het grootste voordeel van het hergebruiken van dit hout is dat we de levensduur en opslag van CO2 in het hout met dertig tot veertig jaar verlengen”, vertelt eigenaar en oprichter Arie van Liempd van A. van Liempd Sloopbedrijven. “Vijf jaar geleden hebben wij een prototype van een reclaimed houten raam gemaakt, om te laten zien dat het mogelijk is om gebruikt hout te verwerken in een nieuw product. Nadat Velux ons benaderde met de wens om reclaimed hout toe te passen in een dakraam hebben we dit gezamenlijk verder aangepakt. Het hout voldoet aan de hoogste kwaliteitseisen die Velux voor haar producten stelt. Het ontgonnen hout blijkt een goed vochtpercentage te hebben en is daarmee prima geschikt voor hergebruik.”

Tot nu toe zijn er honderd dakramen geproduceerd met het hout dat ontgonnen is uit honderd jaar oude woningen in de Rotterdamse wijk Spangen. Momenteel worden er hiervan 93 geplaatst op de zolders van sociale huurwoningen van woningcorporatie Woonbedrijf in Eindhoven. “Onze ambitie is dat we binnen tien jaar volledig circulair bouwen, onderhouden en slopen", aldus Paul Terwisscha van Scheltinga, directeur Vastgoed van Woonbedrijf.

Omdat naast het ontgonnen hout ook het Velux-dakraam wordt gelabeld met een unieke productiecode, kan iedere eindgebruiker online de herkomst van het hout uit zijn of haar eigen dakraam opzoeken. Velux bespaart er 30% mee op haar grondstoffenverbruik.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld of Het Houtblad. Abonneer