Ga naar hoofdinhoud

Nieuwe fabriek maakt LVL-houten woningen

In het Gelderse Wehl verrijst een energieneutrale fabriekshal voor geWOONhout. Vanaf dit najaar vindt hier de assemblage van kant-en-klare houten woningmodules plaats. Daarmee stelt het bedrijf, op een seriematige manier, circulaire houten HOUTbaar woningen, appartementen en zorgcomplexen samen.

GeWOONhout is onderdeel van TBI en ontstaan uit een samenwerking tussen Koopmans Bouwgroep en Sustainer Homes.

Houtbouw met LVL

Kenmerkend is de toepassing van gelamineerd fineerhout (LVL). GeWOONhout gebruikt straks een geïndustrialiseerde productielijn voor de assemblage van gestandaardiseerde woningmodules van LVL-hout. Door deze huizen volledig demontabel te maken, kunnen houten onderdelen gewoon worden hergebruikt.

Stapelen en verbinden

Sustainer Homes ontwikkelde het bouwsysteem en de specifieke ontwerpsoftware. GeWOONhout borduurt daarop voort. De modules laten zich op allerlei manieren stapelen en verbinden. Daardoor ontstaat telkens een woning met een andere vorm. Volgens Hans Smit (directievoorzitter Koopmans Bouwgroep) en Gert van Vugt (CEO Sustainer Homes) zit in een HOUTbaar-woning 20 ton CO2 opgeslagen. Een traditioneel gebouwd huis in beton stoot juist 55 ton CO2 uit.

In Hengelo leverde Koopmans Bouw al vier HOUTbaar-woningen op. Later dit jaar volgen nog negen houten woningen in Winterswijk en tien in Groenlo. Die komen dan uit de fabriek van geWOONhout in Wehl.

Lees ook: Nieuw houtbouwconcept HOUTbaar

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld of Het Houtblad. Abonneer