Ga naar hoofdinhoud

Nieuwe fabriek voor productie berkenmultiplex opent in Rusland

In Vokthoga, zo’n 700 kilometer ten noorden van Moskou, is een nieuwe fabriek voor berkenmutliplex geopend. Er zal 180.000 vierkante meter per jaar geproduceerd worden, ook in speciale maten. De fabriek legt zich vooral op export toe.

De bouw van de fabriek werd al in 2020 aangekondigd op de Russische site Whatwood, de fabriek zou toen naar verwachting in het derde kwartaal van 2022 operationeel zijn en draaien met de machines van het Finse Raute. Of deze toonaangevende machineleverancier ook werkelijk heeft geleverd aan de fabriek die nu geopend is, lijkt ons sterk.
Sinds Rusland immers een oorlog begon in Oekraïne is in Europa alle invoer van Russiche hout en houtproducten verboden. Ook is export naar dat land sterk gelimiteerd. Het gemis aan Russisch berkenmultiplex laat zich gevoelig voelen. Dat was immers van goede kwaliteit, er werd graag en veel in gehandeld.

Handelsroutes verlegd


Het feit dat er nu een nieuwe fabriek is geopend, een investering van 12,6 miljoen roebel (tegen de huidige koers ca 100.000 euro) is wrang. Er zijn veel berichten over illegale omwegen die worden bewandeld om dit plaatmateriaal alsnog op de Europese markt te krijgen. Ook zouden handelsroutes verlegd zijn en wordt er nu veel meer geleverd aan Aziatische landen. De eigenaar van de nieuwe fabriek is Plitwood. Als gevolg van de Russische agressie worden verschillende oligarchen persoonlijk geboycot. De website van Plitwood is niet eenvoudig vanuit het westen te bereiken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld.  Abonneer