Ga naar hoofdinhoud

Nieuwe FSC-bossenstandaard

De herziene FSC-standaard voor Nederlands bos is gepubliceerd. Dit document vormt de basis voor certificering van verantwoord bosbeheer in Nederland. Momenteel is ongeveer de helft van al het bos in ons land FSC-gecertificeerd.  

Met de revisie sluit de standaard weer aan bij actuele discussies over bosbeheer.

Zo besteedt het stelsel van normen aandacht aan het voorkomen van bodemverdichting, afvoer van tak- en tophout (biomassa) en de bestrijding van invasieve, uitheemse soorten.
 

De standaard gaat in op 1 juni aanstaande en is opgesteld door een werkgroep met vertegenwoordigers van (bos)bedrijven, vakbonden en natuur- en milieuorganisaties.

 

In de herziene FSC-standaard worden geen eisen gesteld aan onderwerpen die reeds bij wet geregeld zijn en voldoende worden nageleefd.

Om recht te doen aan de diversiteit van bosbedrijven is er voor gekozen om zo min mogelijk strakke richtlijnen (normen) voor te schrijven.

Boseigenaren moeten in plaats daarvan een duidelijke visie en werkwijze opstellen voor een bepaald onderwerp en dit in de praktijk uiteraard ook uitvoeren. Dat geldt bijvoorbeeld voor de biodiversiteit, bosverjonging, houtoogst en het erfgoed.

 

Bij audits dient de nadruk te liggen op veldcontroles, in de veronderstelling dat daarmee het beste beoordeeld kan worden of het beheer daadwerkelijk voldoet aan de richtlijnen van FSC.

Bovendien worden daarmee de administratieve lasten teruggedrongen.

 

Meer informatie: www.fsc.nl/bosbeheer-standaard

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld of Het Houtblad. Abonneer