Ga naar hoofdinhoud

Nieuwe normen voor houtverduurzaming

NEN heeft drie normontwerpen gepubliceerd voor de verduurzaming van hout en houtproducten. Daarop kan nu commentaar worden ingediend.

Belanghebbenden kunnen tot 27 februari kritiek en op- en aanmerkingen geven op de NEN-EN 1001 ‘Duurzaamheid van hout en op hout gebaseerde producten – Termen en definities’. Deze bevat terminologie met betrekking tot houtverduurzaming. Het betreft hier een herziening en samenvoeging van de twee normdelen uit 2005.

Middelen

Daarnaast is er de NEN-EN 12037. Met als uitgebreide titel ‘Houtverduurzamingsmiddelen – Beproevingsmethode in het veld voor de bepaling van de relatieve beschermende werking van een houtverduurzamingsmiddel niet in contact met de grond – Methode met horizontale lapnaad’. Met deze ontwerpnorm borduurt het in Delft gevestigde NEN voort op de CEN/TS 12037 uit 2003.

Impregneerbaarheid

Tot slot is tot en met 18 februari bij NEN ook kritiek mogelijk op een ontwerpnorm over hoe je de impregneerbaarheid van houtsoorten bepaalt. Deze NEN-EN 14734 belicht een speciale laboratoriummethode voor onderzoek naar de reactie van hout op een specifiek verduurzamingsmiddel. Daarna kun je het hout indelen in een behandelbaarheidsklasse.

(foto: Impregneerhout.nl)

Lees ook: Nieuwe norm voor impregneren van hout

Eén reactie op “Nieuwe normen voor houtverduurzaming

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld of Het Houtblad. Abonneer