Ga naar hoofdinhoud

Nieuwe normen voor massief houten panelen

Bij NEN in Delft kan tot 25 maart commentaar worden ingediend op twee normontwerpen. Ze gaan in op karakteristieke waarden voor het constructief ontwerpen met panelen van massief hout. Ook producteisen komen aan de orde.

De eerste ontwerpnorm is de NEN-EN 12369-3. Met als uitgebreide titel ‘Houtachtige plaatmaterialen – Karakteristieke waarden voor het constructief ontwerp – Deel 3: Panelen van massief hout’. De gegeven waarden zijn in lijn met de Eurocode voor houtconstructies, EN 1995-1-1. De norm is een herziening van zijn voorganger uit 2008.

Het document zoomt in op de mechanische eigenschappen en het ruwe soortelijk gewicht van massief houten panelen. Dat kunnen zowel enkellaagse als meerlaagse producten zijn.

Eisen op een rij

Bovendien is tot 25 maart 2021 commentaar mogelijk op het normontwerp NEN-EN 13353 getiteld ‘Platen van massief hout (SWP) – Eisen’. Hierin staan de eisen voor panelen van massief hout met een dikte tot 80 mm, voor gebruik in de serviceklassen 1, 2 en 3 van EN 1995-1-1. Ook informeert de norm over aanvullende eigenschappen. De inhoud is een herziening van de norm uit 2008 en het wijzigingsblad uit 2011.

Daarnaast bevat het normontwerp nieuwe typen lijm voor panelen met een dragende functie. Ook geldt er een nieuwe bandbreedte voor de dikten en waarden voor enkel- en meerlaagse panelen.

Na 25 maart bespreekt de Nederlandse normcommissie ‘TGB Houtconstructies’ de ontvangen reacties. Bepaalde punten worden als Nederlands commentaar ingediend bij de Europese normcommissie, de CEN/TC 112 Wood-based panels.

Klik hier voor meer informatie

(foto: Lister Buildings)

Lees ook: Nieuwe normen voor houtverduurzaming

Eén reactie op “Nieuwe normen voor massief houten panelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld of Het Houtblad. Abonneer