Ga naar hoofdinhoud

Nieuwe sterkteklassen voor LVL

De Duitse en Finse kennisinstituten Studiengemeinschaft Holzleimbau en Finnish Woodworking Industries hebben nieuwe specificaties voor sterkteklassen, toleranties en aanvullende ontwerpvoorschriften gepubliceerd voor gelamineerd fineerhout ofwel Laminated Veneer Lumber.

Laminated Veneer Lumber (LVL) wordt in Europa tot dusver geproduceerd door Finse en Duitse bedrijven (Metsä Wood, Stora Enso Wood Products, Pollmeier Massivholz en Steico SE). Het houtcomposiet wordt gemaakt van verschillende fineerlagen van vuren-, grenen- en berkenhout, waarbij kenmerkend is dat de vezels van de samengestelde houtfineren vrijwel allemaal in dezelfde lengte liggen.

LVL is in allerlei lengten en dikten verkrijgbaar en wordt veel voor constructieve toepassingen ingezet. Er bestaat een LVL waarin de verlijmde fineerlagen alleen in de lengterichting liggen, en een LVL dat versterkt is met kruislings opgelegd fineer. Voor beide soorten zijn nu sterkteklassen opgesteld.

Het is de bedoeling om deze nieuwe sterkteklassen toe te voegen aan de reeds bestaande klassen voor gelamineerd fineerhout in de norm EN 14374, die binnenkort herzien gaat worden.

De nieuwe sterkteklassen zijn hier te vinden (pdf)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld of Het Houtblad. Abonneer