Ga naar hoofdinhoud

Nieuwe STIP-certificatieregeling voor hout

SHR lanceert de STIP-certificatieregeling. STIP is in het leven geroepen om te bereiken dat uiteindelijk alle hout op de markt voor 100% afkomstig zal zijn uit duurzaam beheerd bos. Bedrijven die uitsluitend hout uit verantwoord beheerde bossen gebruiken, kunnen vanaf nu kiezen voor het STIP-bedrijfskeurmerk. De Toetsingscommissie Inkoop Hout (TPAC) heeft haar goedkeuring aan STIP gehecht.

Volgens SHR-directeur Oscar van Doorn is STIP om meerdere redenen “een beslissende doorbraak in het gebruiken van duurzaam geproduceerd hout”.

Hij zegt: "De STIP-regeling sluit precies aan bij de wensen van de industrie in de Green Deal en het nieuwe Houtconvenant: de administratieve en logistieke barrières die het gebruik van duurzaam hout belemmeren worden weggenomen. Evenals onduidelijkheid over het mengen van houtsoorten met verschillende COC-certificaten. Een STIP-gecertificeerd houtbedrijf koopt aantoonbaar uitsluitend hout in dat uit verantwoord beheerde bossen komt. En voor de verkoop geldt dan dus hetzelfde. De opdrachtgever/afnemer hoeft geen papierwinkel meer bij te houden: het STIP-certificaat garandeert 100% hout uit verantwoord beheerde bossen. Dat is een beslissende doorbraak omdat de markt gefaciliteerd wordt in het op transparante wijze bereiken van een breed gedragen doel: álle hout helemaal duurzaam. Het zou fantastisch zijn als we dat samen bereiken.”

 

STIP is geen Chain of Custody-keurmerk. Het is een bedrijfskeurmerk voor ondernemingen die door een onafhankelijke certificatie-instelling conform de STIP-regeling steeds herhaald laten vaststellen dat zij uitsluitend hout uit verantwoord beheerde bossen in- en dus verkopen. Bijvoorbeeld uit FSC- en PEFC-bossen.

“Iedere afnemer gaat dus op 100% zeker als hij/zij hout bij een STIP-bedrijf inkoopt”, aldus Van Doorn. “Dat vergemakkelijkt de handel in hoge mate. Ook voor het houtverwerkende bedrijf zelf zijn er voordelen: veel minder administratieve en logistieke verplichtingen en een duidelijk statement naar de klanten, overzichtelijk en eenvoudig. Duurzaamheid hoeft helemaal niet nodeloos ingewikkeld te zijn. Sterker nog: hoe gemakkelijker we het samen kunnen maken, des te beter is dat voor bos, mens en milieu.”

Nu STIP is goedgekeurd door de TPAC-commissie, wordt certificatie voor het STIP-bedrijfskeurmerk per direct mogelijk. “Wij verwachten daarvoor een grote belangstelling, want houtverwerkende partijen in binnen- en buitenland zijn enthousiast over dit nieuwe SHR-initiatief”, stelt Van Doorn. “De introductie van STIP wordt ondersteund door een communicatiecampagne." Website: www.stip.org.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld.  Abonneer