Ga naar hoofdinhoud

Nieuwe Zweden-reis in voorbereiding

Wie graag ter plekke in Zweden wil leren hoe je hout visueel moet sorteren volgens de Scandinavische sorteerregels, kan zich vanaf nu aanmelden voor deelname aan een studiereis. Ingenieursbureau Evan Buytendijk (IEB) verzorgt deze trip van 15 tot en met 19 mei aanstaande.  

Al drie keer eerder vertrok Evan Buytendijk van het gelijknamige ingenieursbureau te Wilp met een groep cursisten per vliegtuig naar Zweden. Doel: visueel hout leren sorteren volgens de Scandinavische sorteerregels (binnen houtkringen ook wel bekend als Het Grijze Boekje versie 2016).

Aanleiding voor het organiseren van deze studiereizen is het feit dat er in Nederland en België nog steeds heel veel vurenhout wordt ingekocht volgens deze sorteerregels, met bekende kreten als kwinta, O/S, zaagvallend en sexta. De kennis van deze kwaliteitssortering is echter veelal niet meer up-to-date. Bovendien blijkt de kennis over het machinaal en visueel sorteren op sterkte vaak niet volledig te zijn. Tijdens deze studiereis zal aan al deze punten aandacht worden geschonken.

De training wordt half mei verzorgd door Evan Buytendijk. De cursuslocatie is bij Ingarps Trävaror, een middelgrote houtzagerij gelegen vlakbij Eksjö. Ingarps beschikt over diverse productiefaciliteiten voor onder andere het machinaal op sterkte sorteren, vingerlassen en hout verduurzamen. Op de laatste cursusdag wordt een examen afgenomen door Chister Uddh, een Zweedse deskundige die jarenlang Zweedse sorteerders heeft opgeleid. De voertaal van de training is Nederlands/ Engels.
Naast de intensieve training is er ook tijd voor deelname aan een aantal mooie excursies en voor het genieten van het prachtige Zweden. De excursies voeren bijvoorbeeld naar andere houtzagerijen en naar bospercelen waar uitleg gegeven wordt over PEFC-gecertificeerd duurzaam bosbeheer. Met name de afwisseling tussen training en excursies werd door de ex-deelnemers zeer gewaardeerd. Daarnaast dragen het verblijf in een hotel gebouwd in typisch Zweedse stijl en de mooie uitzichten en omgeving bij aan het ultieme ‘Zweden-gevoel’.

Data: 15 t/m 19 mei 2017. Kosten: € 1.975,= per persoon (op basis van een tweepersoonskamer). 

Website: www.evanbuytendijk.nl

(foto: IEB)

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld of Het Houtblad. Abonneer