Ga naar hoofdinhoud

Nog geen nieuwe cao Houthandel

Het is nog even wachten op een nieuwe cao Houthandel. Na vier onderhandelingsrondes kwamen de werkgevers en werknemers niet tot een resultaat. Partijen zijn het onder andere nog niet eens over een loonsverhoging. Het volgende gesprek is op 1 oktober.

De onderhandelingen vinden plaats tussen de Vereniging Van Nederlandse Houtondernemingen (VVNH), FNV Bouw en CNV Bouwen & Wonen.

De werkgevers willen dit jaar afzien van structurele loonsverhoging, ze zijn wel bereid tot een eenmalige uitkering in 2019, maar dit is voorshands door de bonden afgewezen. Verder achten de werkgevers werken op zondag en in de periode van 05.00 tot 23.00 uur als normale werktijd noodzakelijk. De VVNH denkt aan een verhoging van de lonen met 2% per 1 januari 2020 en aan een eenmalige uitkering nog ergens in dat jaar. De onderhandelaars van de werkgevers zeggen na uitgebreid overleg met hun bestuur en achterban niet meer ruimte te hebben gekregen.

Een “fatsoenlijke” loonsverhoging is de belangrijkste eis van FNV en CNV, zodat werknemers de snel stijgende inflatie en gestegen kosten kunnen bijbenen. Bovendien heeft het personeel in de houthandel te maken met steeds meer werkdruk door de groei in orders en de strakke eisen die door de bouw worden gesteld aan de logistiek.

Ook willen de bonden afspraken maken over het dagvenster, dat nu loopt van 07.00 uur tot 19.00 uur. Werkgevers willen het verruimen naar 05.00 uur tot 23.00 uur. De werknemers stellen dat dit voorstel breekt met de bestaande cao-afspraken over de twee-ploegendiensten inclusief de toeslagen. Het doet ook afbreuk aan de afgesproken ontziemaatregel dat iemand vanaf 55 niet verplicht kan worden in twee ploegen te werken.

De volgende onderhandelingsronde is, vanwege de vakantieperiode, voorlopig gepland op 1 oktober.

Dit artikel verscheen eerder in Houtwereld nr. 12 (5 juli 2019). Klik HIER voor de digitale editie (gratis voor abonnees op het vakblad). Geïnteresseerd? Vraag HIER een (proef)abonnement, een digitaal abonnement of een gratis proefnummer aan.

2 reacties op “Nog geen nieuwe cao Houthandel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld of Het Houtblad. Abonneer