Ga naar hoofdinhoud

Nog teveel ontbossing voor grondstoffen

In Utrecht spreken deze week zeven grote consumentenlanden, het bedrijfsleven en producerende landen hun ambities uit om ontbossing in ketens te beëindigen. Volgens Greenpeace International wordt de eerder gedane belofte, om ontbossing voor palmolie, soja en vlees te stoppen, met voeten getreden.

Consumer Goods Forum (CGF), de verzamelende levensmiddelenindustrie van producenten en winkeliers, beloofde tien jaar geleden om vóór 2020 definitief een einde te maken aan ontbossing voor grondstoffen zoals palmolie, soja en vlees.

Greenpeace stelt dat de meeste ondernemingen niet eens de eerste stap hebben gezet om al hun grondstoffenleveranciers bekend te maken. Daardoor zal in 2020 sinds de belofte van het CGF 50 miljoen hectare bos – een gebied ter grootte van Spanje – vernietigd zijn voor de productie van grondstoffen. Zo is te lezen in het Greenpeace-rapport ‘Countdown to Extinction’.

Vandaag komen leiders van wereldwijde merken samen op het CGF in Vancouver. Greenpeace merkt op dat bosbescherming en het falen van de belofte van tien jaar geleden, niet op de agenda staan van deze wereldtop.

Greenpeace vroeg meer dan vijftig bedrijven, waaronder Ahold-Delhaize, Unilever, FrieslandCampina en Louis Dreyfus, om aan te tonen welke vooruitgang zij boeken om ontbossing in hun productieketens te beëindigen. Zelfs de merken die hun leveranciers bekendmaakten, blijken in te kopen bij grondstoffenhandelaren die nog steeds betrokken zijn bij ontbossing.

Deze week heeft Nederland een belangrijke rol als voorzitter van de Amsterdam Declaration Partnership (ADP), de zogenoemde Europese ‘voorlopers’ in strijd tegen ontbossing. “Nederland moet nu in Europa leiding nemen”, aldus Greenpeace-campagneleider Charlotte van der Tak. “Dat kan door te pleiten voor Europese wetgeving die afdwingt dat wij geen voedsel op ons bord hebben waar bos voor is gekapt, mensen van hun land zijn gejaagd of zelfs vermoord.”

(foto: Greenpeace)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld of Het Houtblad. Abonneer