Ga naar hoofdinhoud

Nog veel IMVO-risico’s in tropische landen

In het kader van het convenant bevorderen duurzaam bosbeheer bestudeerde consultant Petra Westerlaan de IMVO-risico’s in de importketen van hout. Haar conclusie: in de acht belangrijkste landen moet nog veel veranderen.

Het rapport heeft als titel ‘Internationaal maatschappelijk verantwoord ondernemen in de waardeketen van tropisch hout’. Daarin belicht Petra Westerlaan de maatschappelijke- en milieurisico’s in de acht grootste exportlanden. Zij verschepen halffabricaten en afgewerkte houtproducten naar Nederland. Dit zijn Brazilië, China, India, Indonesië, Maleisië, de Filipijnen, Thailand en Vietnam.

Grote bedrijven doen het beter

De onderzoekster ziet in alle acht onderzochte landen sociale en milieurisico’s bij de verwerking van tropisch hout. Daarbij presteren grote, exportgerichte en gecertificeerde bedrijven meestal beter op MVO. De gesignaleerde risico’s blijken groter bij kleine, op binnenlandse markten gerichte, niet-gecertificeerde of ronduit illegale branchegenoten. Dit komt onder andere omdat certificeringen al een stuk van de IMVO-risico’s ondervangen.

Op het gebied van veiligheid en gezondheid op het werk (OSH) is er bij alle soorten bedrijven, in alle landen, ruimte voor verbetering. “In sommige gevallen véél ruimte”, aldus Petra Westerlaan.

Vrijheid

Alle landen scoren slecht in vrijheid van vereniging en handhaving van de rechten van werknemers. Dat blijkt uit de Global Rights Index van het Internationaal Vakverbond (IVV-ITUC). Overal vormen lonen onder het leefbare niveau een probleem. Vaak zijn werktijden buitensporig lang. In sommige landen steken waterschaarste en mensenhandel de kop op.

Milieu en wetten

De belangrijkste milieurisico’s hebben te maken met slecht afvalbeheer, lozing van gevaarlijke chemicaliën, lawaai en stof. Omwonenden van houtverwerkingsbedrijven lopen hierdoor gevaar. In alle acht landen merkt de onderzoekster omkoping en corruptie aan als hoog risico. Ten slotte constateert ze een gebrekkige wetshandhaving in de helft van de landen.

Klik hier om de studie te lezen en downloaden.

(foto: VVNH/Bewust met Hout)

Lees ook: Hulp bij due diligence

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld of Het Houtblad. Abonneer