Ga naar hoofdinhoud

Normontwerp voor houten vloeren en betimmeringen ter commentaar

Foto: Chybee

De Nederlandse normcommissie ‘Hout’ heeft het herziene normontwerp NEN-EN 13442 gepubliceerd en vraagt belanghebbenden om commentaar. Het gaat om de norm: ‘Houten vloeren en wand- en plafondbetimmeringen van hout – bepaling van de weerstand tegen chemische stoffen’.

NEN-EN 13442 beschrijft een methode voor het visueel beoordelen van aantasting van houten vloeren en betimmeringen door verschillende huishoudelijke en chemische stoffen. Het normontwerp is een herziening van de norm uit 2013.

Beproevingsmethode

De beproevingsmethode is geactualiseerd en teksten zijn verduidelijkt. Hiermee kan voor een selectie chemische (vloei)stoffen waaraan vloeren, wand- of gevelbekleding tijdens gebruik kunnen worden blootgesteld, de bestendigheid van het oppervlak worden bepaald. De selectie is vooraf vastgesteld en bestaat onder andere uit water, rode wijn, olijfolie, melk, koffie, ammonia en paraffine olie. De resultaten worden uitgedrukt in een numerieke classificatiecode.

De norm is van belang voor leveranciers en fabrikanten van houten vloeren, parket, wand- en plafondbetimmeringen van hout, voor keurende en certificerende instellingen en voor verwerkers van (parket-)vloeren en houten wand- en plafondbetimmeringen.

Commentaar indienen

Belanghebbenden kunnen tot en met 26 februari 2022 commentaar indienen op het normontwerp via een commentaarformulier, op te vragen via deze link. De Nederlandse normcommissie ‘Hout‘ bespreekt het commentaar en zal dit, als het wordt overgenomen, indienen als Nederlands commentaar bij de Europese normcommissie, CEN/TC 175 ‘Round and sawn timber’.

Meepraten over de inhoud van normen

Belanghebbende partijen kunnen meepraten over de ontwikkeling van normen op dit gebied. De normcommissie ‘Hout’ houdt zich bezig met de normalisatie van technische eigenschappen van rondhout, (vooral) gezaagd hout en andere lignine-houdende materialen zoals bamboe. Stuur voor deelname aan of meer informatie over deze commissie een mail naar mb@nen.nl.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld of Het Houtblad. Abonneer