Ga naar hoofdinhoud

Nu ook experimenten met houten wieken voor windturbines

Torens voor windmolens voor de opwekking van electriciteit zijn al ver in de ontwikkeling. Nu zijn de wieken aan de beurt. De Fins.Zweedse houtgigant Stora Enzo heeft een proefopstelling in een windturbine gemaakt in samenwerking met de start-up Voodin Blades.

De start-up is zo nieuw, dat de website nog onder constructie is. Holzbau Austria meldt het nieuws dat dit bedrijf ergens in Nordrhein Westfalen (Duitsland), levensgrote wieken aan het testen is. Dat bericht wordt ondersteund door een persbericht van Stora Enso. Er is eerste een wiek van 20 meter ontwikkeld, gemaakt van LVL (Laminated Vineer Lumber, gelamineerd fineer). Met een molen met dergelijke wieken is een halve Megawatt-turbine aan te zwaaien. De eerste wieken zullen worden uitgeprobeerd in Warburg, Duitsland.
Er zijn ook al plannen voor wieken van 80 meter, een meer standaard maat.
Wieken van windturbines worden meestal van composietmateriaal gemaakt, die zijn vaak aan vervanging toe en het restmateriaal is dan niet meer te gebruiken of te recyclen. Wieken van hout zouden daarom een grote duurzaamheidsstap zijn, aangezien ze uit hernieuwbaar materiaal bestaan.

Wieken van windturbines worden meestal van composietmateriaal gemaakt, zijn vaak aan vervanging toe en het restmateriaal is dan niet meer te gebruiken of te recyclen. Wieken van hout zouden daarom een grote duurzaamheidsstap zijn.

Windmolens bestaan al langer en zijn de experimenteerfase voorbij. Het Zweedse bedrijf Modvion bouwt er momenteel enige tientallen in opdracht van een Zweeds energiebedrijf.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld.  Abonneer