Ga naar hoofdinhoud

Nuveen lanceert wereldwijd fonds voor bosbouw en houtproductie

Vermogensbeheerder Nuveen, met meer dan 1000 miljard dollar aan vermogen onder beheer, komt met de Nuveen Global Timberland-strategie. Beleggers krijgen hiermee de mogelijkheid om te investeren in duurzame bosbouw en houtproductie in landen als de VS, Chili, Uruguay, Canada, Nieuw-Zeeland en Australië.

Voor beleggers die tegen 2050 een net-zero portefeuille nastreven, kan beleggen in bosbouw een belangrijke rol spelen. Door meer hout te produceren op minder land, door efficiënter te werken, en door de opslag van CO2 in de grond en in bomen, biedt de strategie een natuurlijke klimaatoplossing, zo meldt De Analist.

Opslag CO2

Martin Davies van Nuveen stelt dat in het huidige economische klimaat bosbouw een aantrekkelijke inflatie afdekking biedt. ‘De lancering van het fonds komt als geroepen nu de wereldwijde vraag naar bosbouw door beleggers snel toeneemt.’

Hij vervolgt: ‘Omdat bomen CO2 opslaan, verwijderen ze op een bewezen en goedkope manier broeikasgassen uit de atmosfeer. Naarmate steeds meer landen overschakelen richting een CO2-arme economie, zal bijvoorbeeld duurzaam hout steeds meer gaan gelden als alternatief voor staal en beton.’

Nuveen: stijgende vraag naar hout

Volgens het World Resources Institute is met alleen bos- en landbouw maar liefst dertig procent van de doelstelling van het Parijsakkoord te realiseren.

Volgens het Wuppertal Institute for Climate, Environment and Energy neemt de wereldwijde vraag naar hout tegen 2050 naar verwachting toe met 200 procent. De stijgende vraag is het gevolg van de aanhoudende groei van de wereldbevolking en doordat het inkomen per hoofd van de bevolking hoger wordt. Hierdoor biedt houtproductie kans op een aantrekkelijk rendement.

Rendement 5-7 procent

Uit de beleggingen wordt een netto totaalrendement van 5 tot 7 procent per jaar verwacht, met name uit de verkoop van hout en grond, CO2-compensatie, erfdienstbaarheden en de logische waardevermeerdering van de beleggingen.

Lees ook:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld.  Abonneer