Ga naar hoofdinhoud

NVWA gebruikt vaker lab voor houtonderzoek

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) maakt steeds meer gebruik van internationale samenwerking en laboratoriumonderzoek bij de opsporing van ‘fout’ hout. Een eerste onderzoek naar verdacht teakhout bracht interessante feiten aan het licht.

Dit schrijven Meriam Wortel en Han van Erp van de NVWA op NatureToday.com. Houtinspecteurs van de NVWA zien erop toe dat handelaren geen illegaal gekapt hout importeren. Daarnaast controleren ze of het om een niet-beschermde houtsoort gaat.

In 2019 zette de NVWA stappen rondom internationale samenwerking en innovatief onderzoek. Zo waren er tegelijkertijd in Nederland en Tsjechië invallen bij importeurs van vermoedelijk illegaal gekapt teakhout.

Wild teakhout

De douane had in april vorig jaar bij diverse containers met houten tuintafels uit China het vermoeden dat de meubels deels waren gemaakt van teakhout dat niet was gegroeid op plantages, maar in het wild. In Chinese bossen groeit echter geen teak. Daarom werd de NVWA ingeschakeld om dit te onderzoeken.

Volgens de importeur waren de meubels afkomstig van een Chinese fabriek. Op documenten vermeldde deze Chinese firma dat het uitsluitend Braziliaans plantageteak betrof. De NVWA vond de poten van de tafels niettemin verdacht, nam er monsters van en stuurde deze naar twee laboratoria voor microscopisch- en isotopenonderzoek.

Myanmar

Uit microscopisch onderzoek bleek het om in het wild gegroeid teakhout te gaan. De jaarringen lagen namelijk dicht bij elkaar. Bij plantagehout liggen de jaarringen altijd verder uit elkaar omdat het sneller groeit. Dat het hout uit Brazilië zou komen, kon niet kloppen want daar groeit geen wilde teak.

Isotopenonderzoek toonde aan dat het hout uit Zuidoost-Azië kwam. Vermoedelijk uit Myanmar omdat dit één van de weinige plekken in die regio is waar wilde teak groeit en illegale kap plaatsvindt. De NVWA haalde daarop de tafels uit de markt.

Volgens de NVWA komt dit soort onderzoeken nu goed van de grond en groeit het aantal tips over verdacht hout.

Lees ook: Inval bij teakbedrijven

(foto: NVWA, partij in beslag genomen teakhout)

Eén reactie op “NVWA gebruikt vaker lab voor houtonderzoek

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld of Het Houtblad. Abonneer