Ga naar hoofdinhoud

NVWA geschrokken van illegale houtkap in Brazilië

Inspectie door de federale politie en IBAMA. Foto: NVWA

Namens de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft senior inspecteur Han van Erp recent Brazilië bezocht om te ontdekken hoe het daar is gesteld met illegale houtkap. Dit was op uitnodiging van de Braziliaanse federale politie en samen met collega’s uit Europa. De delegatie sprak verschillende partijen en wetshandhavers. Van Erp is geschrokken van de corruptie met illegaal gekapt hout. Daarnaast is hij hoopvol gestemd, vanwege de inzet die hij gezien heeft en de waardevolle contacten die zijn gelegd om onwettige houtkap tegen te gaan.

In Nederland controleert Han van Erp of het hout dat handelaren invoeren voldoet aan de eisen van de Europese Houtverordening. Dit om te voorkomen dat illegaal gekapt hout op de Europese markt wordt gebracht. Importeurs moeten de legaliteit van de herkomst van hun producten kunnen aantonen en ervoor zorgen dat het risico dat zij illegaal gekapt hout importeren verwaarloosbaar is. “Niet alle handelaren en marktdeelnemers kunnen in het land van herkomst zelf controleren of alles ook juridisch in orde is. Maar een groot deel van hen neemt het probleem serieus. Zij zijn bereid te investeren in bijvoorbeeld het laten uitvoeren van audits en het zoeken naar betrouwbare auditbureaus”, zegt Van Erp.

Corruptie

De praktijk blijkt soms weerbarstig. In het kort komt Han van Erp tot de conclusie dat Brazilië wet- en regelgeving wat betreft houtkap op orde heeft en ook aan de automatisering ligt het niet. Het grote probleem is corruptie op alle niveaus, waarmee importeurs van Braziliaans hout te maken krijgen. Als voorbeeld noemt Van Erp: “Volgens de federale politie wordt op grote schaal illegaal bos gekapt om onwettige mijnbouw mogelijk te maken. Die bomen willen ze kwijt en die gaan naar gebieden die wel een concessie hebben. Aan het hout is niet te zien dat het afkomstig is van bomen die illegaal zijn geveld. Dan ben je het in feite kwijt.”

Bezoek aan de jungle

Inzet federale politie

Ontbossing staat niet hoog op de agenda van president Jair Messias Bolsonaro. “Veel mensen hopen op een omslag, ook wat betreft de bosproblematiek in Brazilië. De federale Braziliaanse politie, die ons heeft uitgenodigd, heeft een anti-ontbossingsproject opgezet om dat probleem wel op de agenda te zetten. Daarvoor zoeken ze samenwerking met andere landen. De bedoeling is Braziliaans hout op de juiste wijze te vermarkten én illegale ontbossing tegen te gaan”, aldus Van Erp die hierdoor hoopvol gestemd is voor de toekomst.

In Houtwereld nr. 6 lees je (ook online) in het hele interview met Han van Erp wat hij allemaal in Brazilië gezien en geleerd heeft. Daarnaast geeft hij inzicht in hoe dit belangrijk is voor zijn controlerende werk namens de NVWA in Nederland.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld of Het Houtblad. Abonneer