Ga naar hoofdinhoud

NVWA handhaaft op Europese houtverordening

De NVWA – Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit – controleert of hout voldoet aan de EU-regels. Bijvoorbeeld of voor de handel bestemd hout wel legaal is gekapt. Een belangrijke taak aangezien er regelmatig verontrustende beelden in de media verschijnen over illegale houtkap. Ook Nederland krijgt kritiek waar het aankomt op het verlies van kostbaar oerwoud.

Via de Europese houtverordening (EUTR) probeert de Europese Unie ervoor te zorgen dat de keten van houtkap tot verkoop van eindproduct aantoonbaar legaal is. Daarbij staat de marktdeelnemer centraal die het hout op de markt brengt. Marktdeelnemers moeten garanties geven over de legale herkomst. Soms is een FLEGT-vergunning nodig.

De NVWA is de bevoegde autoriteit in Nederland die de FLEGT-verordening en de EU-houtverordening handhaaft. Houten producten kunnen daarnaast ook op consumentenveiligheid en volksgezondheid worden geïnspecteerd en getest.

Felix Distribution

Op de website van de NVWA is een overzicht te vinden van de stappen die marktdeelnemers moeten nemen rondom deze houtverordening. Een voorbeeld van een bedrijf dat het belangrijk vindt om zich aan de zorgvuldigheidseisen te houden, is het bedrijf Felix Distribution dat jaarlijkse duizenden kubieke meters aan hardhout importeert. Hierover is een video gemaakt waarin Carlo van de Valk alles hier over vertelt.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld of Het Houtblad. Abonneer