Ga naar hoofdinhoud

Onderzoek: houtgebruik in huis is ‘hip’

Een moderne stijl, lichte kleuren en zichtbare kwasten. Da’s is grotendeels hoe consumenten hun huis willen decoreren met hout. Dit blijkt uit een recent Zweeds onderzoek.

Het onderzoek is uitgevoerd onder ruim 7.000 consumenten uit zeven Europese landen: Zweden, Noorwegen, Engeland, Polen, Duitsland, Frankrijk en Spanje. De organisatie van het onderzoek was in handen van Swedish Wood, Linköping Universiteit en de Luleå Technische Universiteit.

Hout is hip

De uitkomsten schetsen een positief beeld van hout als materiaal in woningen uit alle landen. Ongeacht stijl, prefereren de meeste respondenten zichtbaar hout in het interieur. Dit geldt zowel voor houten vloeren, muurbekleding en meubilair. Voor vloeren en muren zijn de lichte houtsoorten wel populairder.

Volgens Olof Broman, docent aan de Luleå Technische Universiteit, is hout ‘hip’. ‘Het onderzoek toont aan dat met de juiste stijl, kleur, afwerking, functie en ontwerp, er een enorm potentieel is voor naaldhout in zowel meubel- als interieurontwerp’, aldus Olof.

Rare kwasten

Opmerkelijk is de voorkeur van veel deelnemers aan het onderzoek voor zichtbare kwasten in houten vloeren en bekleding. Hout is in deze zin erg aan mode onderhevig. Het gaat consumenten ook voor een groot deel om het gevoel dat hout brengt. Björn Nordin, directeur van interieur en ontwerp bij Swedish Wood: ‘Houten vloeren en muren geven een warm gevoel aan een interieur.’

Volgens Nordin was dit ook zichtbaar op de London Design Fair, waar het Zweedse paviljoen enorme aandacht trok met zijn houtinnovaties.

Het onderzoek is uitgevoerd als onderdeel van onderzoeks- en innovatieprogramma BioInnovation. Het hele onderzoek is hieronder terug te lezen.

Lees het onderzoek ‘Wood in your home’ hier (PDF)

(Beeld: Luleå University of Technology, Wood Science and Engineering)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld of Het Houtblad. Abonneer