Ga naar hoofdinhoud

Onderzoek naar chroom-6

Het RIVM onderzoekt of ook gedetineerden en medewerkers van gevangenissen zijn blootgesteld aan gevaarlijke doses chroom-6. Minister Dekker heeft dat geantwoord op Kamervragen van de SP. In verschillende gevangenissen bewerkten en verwerkten gedetineerden tuinhout dat was behandeld met verf die chroom-6 bevatte. Er werden onder meer schuttingen van gemaakt, zo meldt NOS.nl.  

De verf met de kankerverwekkende stof mag gewoon gebruikt worden als mensen de juiste voorzorgsmaatregelen nemen, zoals het gebruik van handschoenen en een goede afzuiginstallatie. In de gevangenis in Ter Apel was dat niet altijd het geval, bleek uit een uitgelekt onderzoek.

Verder heeft een medewerker van de inmiddels gesloten gevangenis in Hoogeveen zich bij het ministerie gemeld met gezondheidsklachten, meldt RTV Drenthe. Het RIVM onderzoekt of die klachten worden veroorzaakt door blootstelling aan chroom-6.

Afgezien van Ter Apel en Hoogeveen werd ook in Vught, Leeuwarden, Middelburg en de inmiddels gesloten gevangenis in Breda met chroom-6 gewerkt. Uit voorzorg wordt het met chroom-6 bewerkte hout niet meer gebruikt.

Eerder werd bekend dat personeel van het ministerie van Defensie jarenlang onder onveilige omstandigheden met chroom-6-verf werkte. Dat gebeurde in opslag- en onderhoudsdepots van de NAVO. Tientallen mensen werden ernstig ziek.

Defensie bood onlangs excuses aan voor de kwestie en slachtoffers en hun nabestaanden krijgen een schadevergoeding. (bron: NOS.nl)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld of Het Houtblad. Abonneer