Ga naar hoofdinhoud

Onderzoek naar Dodo-geheimen

SHR ondersteunt het groeiringonderzoek op vierduizend jaar oude resten van bomen, afkomstig van het eiland Mauritius. Dat onderzoek vindt plaats in het kader van het Dodo Research Programme van Naturalis Biodiversity Center in Leiden.

Doel: gegevens verzamelen over mogelijke klimaatsveranderingen in het leefgebied van de Dodo.
Rond het jaar 1662 geleden stierf hij uit. En vliegen kon hij toen al niet. De Raphus cucllatus oftewel Dodo was een vreemde vogel, die ook nu nog tot de verbeelding spreekt. Al was het maar omdat de legende wil dat Nederlandse zeelieden de laatste exemplaren destijds hebben opgegeten. Het vlees was, naar verluidt, taai en onsmakelijk. Kortom: de Dodo was een pechvogel. “Maar nu heeft hij geluk, want dankzij SHR-onderzoek komen we meer te weten over zijn leefomstandigheden”, zo schrijft SHR.
Uit een moeras op Mauritius zijn, behalve Dodo-botten, ook honderden houtfragmenten opgegraven. Hoewel deze eeuwen oude resten van bomen er nog goed uitzien en zelfs op soortnaam gebracht konden worden, is de houtstructuur sterk aangetast. Hierdoor is het lastig om geschikte (voldoende grote en dunne) microscopische preparaten te maken voor groeiringonderzoek.
Met goed zichtbare groeiringpatronen kunnen er echter uitspraken worden gedaan over mogelijke klimaatsveranderingen in het leefgebied van de Dodo. Deze waren destijds (nog vóór de bewoning van Mauritius door de mens) wellicht verantwoordelijk voor het bijna uitsterven van de beroemde loopvogel. (bron: SHR)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld of Het Houtblad. Abonneer