Ga naar hoofdinhoud

Onderzoek naar FLEGT-producenten

In België, Duitsland, Frankrijk, Groot-Brittannië, Spanje en ook Nederland vindt een beknopt onderzoek plaats naar de concurrentiekracht van landen waarmee de EU een VPA-akkoord over legale houtimport heeft gesloten. Dit gebeurt in het kader van de FLEGT Independent Market Monitoring waarvoor Stichting Probos de nationale correspondent is.

Als uitvloeisel van het FLEGT-actieplan gericht tegen de illegale import van hout, wordt er in vijftien producentenlanden gewerkt aan het ultieme doel om alleen nog hout van legale herkomst vanuit deze landen te importeren. Met deze vijftien landen heeft de EU een vrijwillige partnerschapsovereenkomst (VPA) gesloten. Vanuit Indonesië komen nu al enkele jaren houtproducten met een FLEGT-vergunning op de Europese markt, waarvoor de douane een ‘green lane’ heeft geopend.

Voor het hele legaliteitsproces is het van groot belang dat de Europese markt ook daadwerkelijk houtproducten uit deze landen importeert. De vraag rijst nu wat de concurrentiekracht van deze VPA-landen is en hoe deze zich verhoudt ten opzichte van bijvoorbeeld China en India?

“Dat is een belangrijke vraag om vast te kunnen stellen welke rol de Europese markt straks kan spelen in de vraag naar houtproducten met een FLEGT-vergunning”, aldus Probos. Om die reden vindt in België, Duitsland, Frankrijk, Groot-Brittannië, Spanje en Nederland een beknopt onderzoek plaats naar de concurrentiekracht van deze landen.

Probos verzoekt importeurs van tropische houtproducten of zij een vragenlijst kunnen invullen: https://nl.surveymonkey.com/r/Concurentiekracht. Dit kost circa 5 minuten.

(foto: Probos)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld of Het Houtblad. Abonneer