Ga naar hoofdinhoud

Onderzoek naar forensische methoden in aanvoerketen

Het gebruik van forensische methoden is nodig om de herkomst van hout in houtproducten nog beter te kunnen bepalen. Student Robin Aanstoot onderzocht voor FSC Nederland de mogelijkheden hiervan voor FSC’s Chain of Custody-keten. Want deze technologie moet op termijn papieren bewijsstukken gaan vervangen.

Als student van de masters Sustainable Business & Innovation (Universiteit Utrecht) en Forest & Nature Conservation (Universiteit Wageningen), liep Robin Aanstoot een half jaar stage bij FSC Nederland. Hij focuste zich op FSC’s Chain of Custody-certificaat. Dit garandeert dat een houtproduct afkomstig is uit een duurzaam beheerde FSC-concessie, waarbij deze herkomst tijdens elke stap in de handelsketen gecontroleerd is.

DNA en isotoop-analyse

Nadeel is dat bewijzen voor afkomst en houtsoort van een product tot dusver grotendeels gestoeld zijn op papierwerk. DNA en isotoop-analyse kunnen juist bewijzen leveren aan de hand van eigenschappen van het hout zelf.

Robin Aanstoot licht toe: “Verschillende populaties van houtsoorten kunnen wereldwijd erg van elkaar verschillen. Daardoor zijn er verschillen in het DNA in houtmonsters van een bepaalde boomsoort. Daarnaast hebben verschillende regio’s op aarde van nature een verschillende ratio in isotopen in de bodem en het grondwater. Door de opname van voedingsstoffen en water uit de grond zijn deze ratio’s terug te vinden in het hout van bomen die op deze grond groeien. Dit geeft onderzoekers de mogelijkheid om een houtproduct terug te matchen met een bepaalde regio.”

Referentie-database

Binnen het World Forest ID Project werkt FSC samen met andere partijen aan het opbouwen van een database van referentiemateriaal. “De resultaten laten zien dat forensische technologie een stuk hard bewijs voor houtsoort en origine toe kan voegen aan de huidige CoC procedures”, aldus Aanstoot. “Maar voor grootschalige toepassing zijn de referentiedatabase en testcapaciteit nog onvoldoende groot. Vervanging van papierwerk door het aanleveren van fysiek DNA- of isotoopbewijs is nu nog niet aan de orde. De technologie moet dus puur gezien worden als toevoeging aan de huidige systematiek.”

Lees hier de volledige blog van Robin Aanstoot.

Lees ook: NVWA gebruikt lab voor houtonderzoek

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld of Het Houtblad. Abonneer