Ga naar hoofdinhoud

Onderzoek naar teakimport via Kroatië

De import van Myanmarees teakhout via Kroatië, en eerder via Tsjechië, is discutabel. Onduidelijk is immers of het hout legaal of illegaal is gekapt. Maar is het doorverkopen van dit hout in Nederland ook in strijd met de wet, waaronder de regels van de Europese Houtverordening? Dit heeft de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) nog in onderzoek.

Teak komt de Europese Unie binnen via gespecialiseerde importeurs. Zij verkopen de houtsoort door aan houthandels en – deels via de handel – aan de scheeps- en jachtbouw en montagebedrijven van teakdekken. Het Myanmarese hout is omstreden, omdat het land nog steeds kampt met problemen rond illegale ontbossing en omdat er nog geen onafhankelijke certificaten voor duurzaam bosbeheer bestaan noch zijn uitgegeven. Het is dus mogelijk dat de Europese Houtverordening (EUTR) wordt overtreden.

Indirect importeren

Uit een rapport van het Environmental Investigation Agency (EIA) blijkt dat bepaalde Europese importeurs hun teak niet direct vanuit Myanmar betrekken, maar vanuit landen zoals Kroatië. De EIA stelt dat onder andere houthandel Boogaerdt wel eens teak via Kroatië heeft geïmporteerd. Boogaerdt spant zich al jaren, samen met PEFC International, in om PEFC-certificering in Myanmar van de grond te krijgen.

Ook Pointer (platform voor datajournalistiek van KRO-NCRV) is in de materie gedoken. Het is echter vooralsnog onduidelijk of het doorverkopen van teakhout (dat via Kroatië de EU binnenkomt) in Nederland tegen de wet is. Hierover lopen nog zaken van de NVWA.

(foto: EIA)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld of Het Houtblad. Abonneer